Kolike će biti penzije po novoj računici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolike će biti penzije po novoj računici

Loša vest za penzionere. U ovom mesecu, čeka ih prva isplata smanjenih penzija. Istraživali smo kako da sami izračunate koliku penziju da očekujete i na šta bi trebalo da obratite pažnju, kada kupujete.

Vlada je odlučila da novim merama štednje smanji plate, ali i penzije. Ustavno ili ne, odlučiće nadležni organi.

Mnogo veća briga za one koji su radni vek proveli radeći je kako preživeti mesec u kom će im biti uručen ček sa umanjenom penzijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako je ranije najavljeno, svi oni čija penzija ne prelazi 25.000 dinara, a statistika kaže da ih je čak 61 % neće osetiti smanjenje.

Penzioneri sa primanjima iznad tog iznosa, imaju drugačiju kalkulaciju. Od ukupnog iznosa penzije oduzmete 25.000 dinara, zatim razliku pomnožite sa 0,22 i rezultat koji dobijete je iznos umanjenja.

Primer: Ukoliko primate penziju u visini od 35.000 dinara, umanjenje će iznositi 2.200 i ubuduće ćete primati 32.800 dinara.

Za penzionere koji primaju više od 40.000 dinara, primenjuje se drugačija formula obračuna. Njihove penzije se umanjuju za 25%.

Kako sa umanjenim penzijama kalkulisati i kako i gde kupovati?

Dobra vest je da trgovci u decembru obećavaju sniženja na veliki broj artikala, ali preporuka udruženja za zaštitu potrošača Beograda je da dobro proverite cene i da ne padate lako na marketinške trikove.

Petar Bogosavljević iz Udruženje potrošača Beograda kaže da nas očekuju meseci sa primetnim padom kupovne moći.

"Preporuka potrošačima je da obrate pažnju na cene u različitim prodajnim objektima, čak i istih formata, jer one mogu da budu različite i za 20 do 30 odsto.

Povećanja osnovnih životnih namirnica nema, za sada, ali je najavljeno uvođenje dodatnih akciza za neke proizvode, kaže Bogosavljević.

Propisi o smanjenju penzija, ali i plata u primeni su od 1. novembra, na taj način država planira da u budžetu mesečno uštedi oko 33 miliona evra. Plan je i da plate i penzije budu zamrznute do 2017-te godine.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.