Kina stala u red za ruski Amur

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina stala u red za ruski "Amur"

05.09.2014. -

Kini su potrebne ruske podmornice "Amur" radi uspostavljanja ravnoteže opasnosti od indijskih podmornica. I ne samo radi toga. Kina vidi svoju flotu, pre svega, kao glavni faktor suprostavljanja SAD, prokomentarisao je početak pregovora o isporukama Kini ruskih podmornica "Amur" kapetan 1. klase u penziji, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov. Zvanično, ovu informaciju je prvi put potvrdio 12. avgusta generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << direktor "Rosoboroneksporta" Anatolij Isajkin.

Ranije je objavljeno da je indijska ratna mornarica zakazala dve ruske dizel-električne podmornice klase "Amur" (projekt 677). Pregovori o prodaji ili zakupu održani su u Nju Delhiju, uz učešće "Rosoboroneksporta", potvrdio je list "Defense News".

Kina još uvek nije objavila koliko želi da kupi "Amurova", pojasnio je Anatolij Isajkin. Nema ni određenih rokova za potpisivanje ugovora za isporuku. Moskva i Peking dogovaraju tehničke komponente podmornica.

U međuvremenu, Konstantin Sivkov smatra prirodnim što su Kina i Indija zainteresovane za ruske "Amurove":

- " Amur" po svojim karakteristikama, zaista, predstavlja korak napred. Ipo borbenim sposobnostima, on prevazilazi kineske podmornice projekta "877", izvozne modifikacije. Naravno, Kina, ako mi prodajemo ove brodove Indiji, želi da poseduje iste takve. I ne samo zbog pariteta sa Indijom. Ruski "Amurovi" su efikasniji u borbamasa američkim podmornicama od kineskih "877." Onisu sposobni da sa većom efikasnošću i s mnogo veće daljine uništavaju američke brodove tipa "Los Anđeles", pa čak i "Virdžiniju". Oni su tajanstveni, u podvodnom položaju praktično bešumni. Tj. senke koje američke podmornice ne mogu nikako da otkriju. Shodno tome, onipreventivno napadaju, što u pomorskom ratovanju, praktično, garantuje uništavanje neprijateljskih podmornica.

Indija, takođe, ne poseduje podmornice klase "Amur". Zato ona, poput Kine, jačanje svog vojno-morskog potencijala vezuje sa kupovinom ruskih podmornica. Indijska strana je spremna da, čak, i odustane od tradicionalnog u ovakvom slučaju tendera. Ministarstvo odbrane Indije je saopštilo da je zabrinuto zbog slabljenja odbranbene sposobnosti zemlje i zato namerava da ovu prazninu popuni "brzom" vantenderskom narudžbinom u Rusiji.

Trenutno, Indija poseduje 14 podmornica, a Kina više od 60. U 2012. godini, Indija je zakupila od Rusije nuklearnu podmornicu "Nerpa". U Indiji je dobila ime "Čakra". Prema oceni Konstantina Sivkova, "Čakra" je mnogo superiornija u odnosu na bučnu kinesku podmornicu. Ipak, prema mišljenju vojnog stručnjaka, Kina i Indija se neće sukobljavati na otvorenom moru:

- Kina se sada neće orjentisati na vojno rivalstvo sa Indijom. Kineska flota je već sada značajno po svom borbenom potencijalu superiornija u odnosu na nadvodnu flotu Indije. Kineskebrodske snage - razarači "052" i fregate "056" masovno se grade. One su po svom potencijalu superiornije u odnosu na snage, kojimaraspolaže Indija. Kineska flota je mnogo moćnija od indijske. Kina svoju flotu vidi kao glavni faktor suprotstavljanja SAD, a ne za pariranje pretnjama Indije.

Pored svoje glavne svrhe - uništavanje podmornica, sa "Amura" se mogu ispaljivati salve raketa i po nadzemnim ciljevima - do šest raketa odjednom. Treba reći, "Amur" nije namenjen za nošenje protivraketa. Kina ne poseduje sisteme PRO, podvodnog baziranja.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.