Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako preživeti sa "zaštićenom" srpskom penzijom?

Država je, ako je verovati izjavama političara, zaštitila više od milion građana Srbije, pošto nove mere štednje, koje od 1. novembra počinju da važe, neće zakačiti penzije i plate ispod 25.000 dinara.

N1 je istraživao da li jedan penzioner u Srbiji može da preživi mesec sa tolikim primanjima.

Novosađanka Dušanka Sentivanac, u penziji je već deset godina. Godine rada u državnoj službi, donele su joj zasluženu penziju od 30 hiljada dinara. Kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da joj je sa tim novcem, iz godine u godinu sve teže.

“Jako teško, jer su moja primanja mala. Sva sreća pa postoje čekovi. Ispisujes čekove, pa onda svakog meseca pokrivaš ono što si potrošio, pa tako”, objašnjava ona.

Biti penzioner u Srbiji, podrazumeva i brojna odricanja, svesna je Dušanka.

“Ja imam sreće što ne menjam težinu, što sam u kilaži ista, a imam sreću što sam vedrijeg duha. Pratimo trendove, pa imamo sreće što je ta garderoba koja je ostala od nekada, dobra i sada”, kaže ona.

Penzioner koji prima 25.000 dinara mesečno, a da pri tom živi sam, u svojoj garsonjeri, da ne koristi internet i mobilni telefon, a za fiksni plaća samo pretplatu, za račune treba da izdvoji do 6.000 dinara, ako ima centralno grejanje.

Za ostalih 19.000 mora da jede, pije i obuče se do kraja meseca. Naravno, ukoliko nema potomke ili ih finansijski ne pomaže, ne vozi automobil, već ima povlastice u gradskom prevozu. Takav penzioner o putovanjima, jednostavno, ne sme ni da razmišlja.

Tako bi jedino u Srbiji mogli da prežive, kako ih nazivaju premijer i ministar finansija, članovi ”zaštićene“ kategorije stanovništva, oni koji su najbolje prošli u merama štednje.

Najviše penzije u Srbiji iznose oko 115.000 dinara, ali ih prima svega 15 osoba. Problem u čitavoj računici, pa i logici, da su penzioneri zaštićeni jeste što više od 750.000 penzionera ima primanja manja od 25.000 dinara, a njih 150.000 dobija svega 13.000 dinara mesečno.

Predsednik Saveza penzionera Vojvodine, Milan Nenadić, kao najveći problem ističe neusklađenost penzija sa cenama koje stalno rastu.

“Potrebno je tri prosečne penzije Srbije da bi dostigli onu potrošačku korpu koja iznosi oko 65.000 dinara”, ukazuje on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.