Kako je Nada Erčić dobila dvadeset puta veću penziju

Izvor: Politika, 20.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Nada Erčić dobila dvadeset puta veću penziju

Posle pisanja „Politike” užička filijala Fonda PIO, Užičanki dodelila ono što joj po našem zakonu pripada: najnižu penziju za zaposlene

Užice – Vredelo je pisati o problemu Užičanke Nade Erčić, koja u ovom gradu ima najmanju penziju od svega 689 dinara: nadležni u Fondu PIO ubrzo po objavljivanju teksta u „Politici” postarali su se da joj se izda novo rešenje o mesečnoj penziji u iznosu od oko 13.300 dinara. To je najniža za zaposlene, ali bezmalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 20 puta veća od one mizerne koju je Nada do sada primala.

Podsećamo, ova žena izbegla je tokom rata devedesetih iz Bosne u užički kraj. U Sarajevu, gde je odrasla, radila je 14 i po godina kao trgovac u Robnoj kući „Sarajka”. U tom gradu se i udala za elektroinženjera Vladana Erčića iz kosjerićke Seče Reke, imali su stan na Koševskom brdu. Kad se zaratilo izbegli su u Srbiju, gde je Nada radila više poslova, ali stekla svega dve i po godine radnog staža. Pošto je napunila 60 godina stekla je uslov za starosnu penziju. U užičkoj filijali Fonda PIO uračunali su joj samo staž stečen u Srbiji i odredili mesečnu penziju od 689 dinara. Nada je pokušala da i iz Bosne dobije ono što joj za 14 i po godina rada pripada, ali su je odbili jer nije ispunjavala njihove uslove (65 godina života i 20 godina staža).

Pošto smo o tome pisali, a na osnovu bosanskog rešenja o odbijanju pristiglog u užičku filijalu Fonda PIO, nadležni u toj filijali odmah su uzeli taj predmet u rad i dodelili ono što Nadi po našem zakonu pripada ako je, do ispunjenja uslova, odbije zemlja u kojoj je radila: naša najniža penzija za zaposlene. Napravljeno je rešenje na iznos od 13.300 koje će joj biti poslato. Uskoro će joj stići i prva takva penzija, kao i razlika neisplaćenog za period od avgusta prošle do avgusta ove godine na koju ona ima pravo.

Ovako povoljan ishod i brzina postupanja iznenadili su i oduševili Nadu i Vladana Erčića. Nada ne krije sreću što će dobijati više para od penzije, ne samo za dve kutije lekova kao do sada.

– Radujem se, naravno. Hvala državi Srbiji što me se setila kad me je moja rođena država Bosna odbila. Hvala i vama, da nije bilo „Politike” ne bi se ovo ovako brzo rešilo. Vredi, dakle, da ljudi pokušavaju i javnosti se obraćaju – rekla nam je Nada Erčić.

B. Pejović

objavljeno: 21.08.2014.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.