Još se čeka na penzije iz Hrvatske

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se čeka na penzije iz Hrvatske

Ni posle sedam godina od kako traju pregovori naših i hrvatskih timova neisplaćene penzije za 11.676 korisnika od 1991. do 1996. godine nikako da krenu.

Naš zapadni sused još uvek nema nameru da odreši kesu i plati dug, sve pod izgovorom da nema para, a i da mogu da isplate penziju samo za jednu godinu unazad, piše Politika.

Razlog više da se ne veruje u dobre namere za rešavanje ovog pitanja je i činjenica da od kraja 2013. godine, kada su se poslednji put timovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastali, iz Hrvatske nije stiglo obaveštenje o mogućem novom susretu kako bi se problem star 20 godina končano rešio.

Zoran Panović, direktor republičkog Zavoda za socijalno osiguranje, potvrđuje da ovo jeste višedecenijski problem u koji su uključeni predstavnici resornih ministarstava i penzionih fondova Srbije i Hrvatske, kao i Zavoda za socijalno osiguranje i Komesarijata za izbeglice. Budući da izneti problem traje predugo, na njegovom rešavanju insistirao je i ministar Aleksandar Vulin, kod svog hrvatskog kolege.

"Za sada nema najava kada bi ponovo mogli da sednemo za pregovarački sto, a sve što tražimo od hrvatskih kolega je da se nađe način i pomogne Srbima koji su devedesetih već bili penzioneri u Hrvatskoj i primali novac od njihovog penzijskog fonda, dok nije prekinut platni promet između dve zemlje", kaže Panović.

"Od početka razgovora insistirali smo da svi kojima su penzije prestale da se isplaćuju treba da budu u potpunosti obeštećeni, dok su Hrvati isticali zakonska ograničenja u vezi sa mogućnošću isplate dospelih neisplaćenih penzija. Takođe su tvrdili da nemaju informaciju o broju korisnika kojima je obustavljena penzija", kaže on.

Panović objašnjava da svi ovi penzioneri primaju danas normalno penzije iz Hrvatske na osnovu Konvencije koja je između dve države potpisana još 2002. godine, ali da oštećeni penzioneri insistiraju i na isplati penzija za tih pet godina.

Kako se saznaje, na jednom od poslednjih sastanaka predstavnici Hrvatske izneli su broj oštećenih, odnosno da su identifikovali i pregledali 11.676 korisnika kod kojih je prekinuta isplata usled obustave platnog prometa.

Hrvati objašnjavaju da u okviru njihovih propisa nije moguće isplatiti sve penzije, nego samo za godinu unazad, pa su predložili da je rešenje jedino moguće izmenom postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države.

Ovaj stav je prihvaćen, pa je dogovoreno da hrvatska strana pripremi i dostavi inicijativu i tekst predloga za izmenu tog sporazuma kako bi se isplatile penzije za sve godine, naglašavaju nadležni. Ali za sada odgovora nema.

Na pitanje da li je tačno da je jedan od razloga zašto su ovi zahtevi Srba bili odbijani u Hrvatskoj i taj što su im zahtevi stizali pisani ćirilicom, Panović kaže, da je tačno da je to bio problem, ali da je rešen i da Srbi sada pišu svojim pismom, dakle ćirilicom, te da im zbog toga zahtevi ne mogu biti odbijani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.