Jagoda, Srebra, Žuža, Gara...

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagoda, Srebra, Žuža, Gara...

Porodica Gligorić iz Varne kod Šapca najveći je uzgajivač koza u tom kraju. Zbog kvaliteta mleka, koze svakodnevno vode na pašu, a većinu proizvoda unapred prodaju.
U toru Gligorića, svaka koza ima svoje ime, i mesto za jaslama. Omiljena u stadu je Ana, daje najviše mleka, a ove zime ojarila je i četvorke kaže Milorad, policajac u penziji koji najviše brine o njima.

"Ovo nam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Jagoda, jedna od najstarijih, ovo je Srebra, njena bliznakinja, ovo nam je Žuža", kaže Milorad Gligorić iz Varne.
"Čim se ojari, ako je od dobre koze mi ostavljamo žensko jare i ono dobija po majci ime, ako je ono Jelena, onda Jelica bude, ili Jelka, tako dobije ime. Ako je ovo Jagoda, dobija neko lepše ukrasno ime. Poznajem svaku u dušu, gajio je razmazio je tu, naučile na mene", dodaje on.
Dnevno od 30 koza, Gligorići dobiju oko 70 litara mleka. Prave sir, kajmak i kačkavalj, a za plasman proizvoda ne brinu, jer im kupci uglavnom dolaze kući.
"Pravimo sir, stari i mladi, stari stavljamo da previre, a mladi iznosimo takav kakav jeste odmah svež,  pravimo i kačkavalj, i kajmak imamo isto stari i mladi, sve od prirodnih sastojaka. Veliki broj ljudi dolazi iz Šapca, iz grada, tu iz komšiluka, i svi to koriste'', kaže Milica Gligorić iz Varne.
Iako ih hrane samo kukurzom i senom, da bi mleko bilo kvalitetno,Milorad stado dva puta dnevno vodi i na pašu. Do livade na kojoj često provedu i po ceo dan, koze, tvrdi, put znaju odavno.
"Sa njima sam tako opušten, jer slušaju to su najpametnije životinje koje sam ja sretao, prosto ne možeš da pobegneš od utiska, jer one te vole, a i mogu samo da opstanu ako ih voli onaj ko ih gaji, ko se sa njima druži, tačno znaju, raspoznaju glasove, naredbe, tako da imam jedan mir, opuštenost", kaže Milorad Gligorić iz Varne.
Ljubav prema životinjama Gligorići su preneli i na decu. Kada nije naradnom mestu u policijskoj stanici, Vladimir brine o četrdesetak košnica pčela.
"To me zadovoljava i opušta, i usput imam neku korist od toga, tako da sam spojio lepo i korisno'', kaže Vladimir Gligorić iz Varne.
Milorad dodaje da se od uzgoja koza uz dobru volju može živeti. Želja mu je kaže, da proširi proizvodnju, i već sledeće godine na pašu vodi 50 muznih grla.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.