banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
Kategorije


Kako izgleda to?
Vaš glas
U fokusu
Regioni
Izvori
Arhiva

Korisnicki servisi

Naši sajtovi

Fan stranice

PromoIzmene Zakona o PIO u skupštinskoj proceduri  

23.Jun.2010, 17:01, Izvor: Radio Televizija Vojvodine Izmene Zakona o PIO u skupštinskoj proceduri

BEOGRAD -

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se, između ostalog, pooštravaju uslovi za odlazak u penziju, stigao je danas u skupštinsku proceduru.

Predloženim izmenama, kako je predlagač Vlada Srbije navela, predviđeno je postupno podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju za pet godina, od 2011. do 2022. godine.

Prema tom zakonskom predlogu, osiguranik stiče pravo na penziju kad navrši 65 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (muškarci), odnosno 60 (žene) i sa najmanje 15 godina staža osiguranja ili sa 40 godina staža osiguranja (muškarac), odnosno 38 godina (žene) i najmanje 58 godina života ili za sve kad navrše 45 godina staža osiguranja.

Predloženim zakonom predviđeno je i podizanje uslova za sticanje prava na porodičnu penziju.

Osiguraniku kome se staž računa sa uvećanim trajanjem, ( beneficirani radni staž) starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju snižava se zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu.

Tako će se za svakih pet godina provedenih na radnom mestu 12 meseci računati kao 14 u stažu osiguranja, za svake četiri godine 15 meseci, za svake tri godine 16 meseci, a za svaku jednu godinu i šest meseci 18 meseci.

Starosna granica za te osiguranike može se snižavati najviše do 55 godina, dok je za osiguranike koji rade na najtežim poslovima zadržana pogodnost da se starosna granica može snižavati najviše do 50 godina života.

Prema predloženim rešenjima, pravo na beneficiran radni staž, odnosno pravo na penziju pod posebnim uslovima, imaće uniformisana ovlašćena službena lica i policijski službenici koji rade na posebno složenim, specifičnim i operativnim poslovima i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Tu su i pripadnici BIA, zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ovlašćena službena lica poreske policije i profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije.

Predloženim zakonom je predviđena i promena načina usklađivanja penzija, tako što će se od 1. aprila i 1. oktobra tekuće godine usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena na teritoriji Srbije u prethodnih šest meseci.

Izuzetno, od 1. aprila 2011. godine i 1. aprila 2012. godine penzija će se usklađivati u procentu koji predstavlja zbir procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cena na teritoriji Srbije u prethodnih šest meseci i procenta koji predstavlja polovinu realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj kalendarskoj godini.

Predviđeno je i vanredno usklađivanje najnižih penzija u osiguranju zaposlenih i osiguranju samostalnih delatnosti, od 1. januara 2011. i utvrđivanje najnižeg iznosa starosne penzije za osiguranike poljoprivrednike u iznosu od 9.000 dinara na dan 1. janura 2011. godine.

Predloženim zakonom je predviđeno i uvođenje vojnih osiguranika u sistem penzijskog i invalidskog osiguranja.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potrebe daljeg sprovođenja reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, započete 2002. godine, navela je Vlada Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...   
      
Losa vest 36 Dobra vest 4 I drugi pišu o ovome:

Capital.ba: Strožiji uslovi za odlazak u penziju

Večernje novosti: Stroži uslovi za penziju

B92: Prihvaćen novi zakon o penzijama


Strožiji uslovi za odlazak u penziju

23.Jun.2010, Izvor: EMportal

Predlogom izmena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, predviđeno je da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice kako bi od 2022. godine u penziju muškarci išli sa 40 godina staža i 58 godina života a žene sa 38 godina staža i 58 godina života.

Nastavak na EMportal... Losa vest 5 Dobra vest 0

Stroži uslovi za odlazak u penziju

23.Jun.2010, Izvor: B92

Beograd -- Skupštini dostavljen Predlog izmena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, kojim su predviđeni stroži uslovi za odlazak u penziju... Tim predlogom je planirano da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice za odlazak u penziju...Tako bi od 2022. godine...

Nastavak na B92... Losa vest 14 Dobra vest 3

Sve kasnije u penziju

23.Jun.2010, Izvor: Politika Sve kasnije u penziju

Ostaje beneficiran radni staž. – Sindikat nezadovoljan predloženim zakonom o penzijama traži pomoć premijera. – Neophodno rešiti pitanje penzionisanja onih koji su proglašeni tehnološkim viškom ..Usvajanjem novog predloga Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je dobio zeleno svetlo...

Nastavak na Politika... Losa vest 2 Dobra vest 0

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.