Izvor: Nezavisne Novine, 25.Avg.2016, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbjegava penziju kroz rupe u zakonu

SARAJEVO - Dragan Podinić, koji je nedavno imenovan za jednog od članova državnog Odbora za žalbe uprkos tome što je napunio 41 godinu staža i tako stekao uslove za penziju, postavljen je kao imenovano lice, a ne kao rukovodeći državni službenik.

Na osnovu ovakvog postavljenja, naime, Podiniću i tijelu koje ga je imenovalo (Vijeću ministara BiH) omogućeno je da prođu kroz rupe u zakonu, budući da se sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na njega primjenjuju dva akta, ali nijedan u potpunosti.

"Gospodin Podinić je sada imenovano lice, na koje se djelimično primjenjuje Zakon o državnoj službi, a djelimično Zakon o ministarskim i drugim imenovanjima. Nije državni službenik jer je zakonska odredba po kojoj članovi Odbora za žalbe imaju status sekretara brisana još 2009. godine", pojašnjava Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu.

Podinić je, kao kadar SDS-a, na različitim mandatima u državnim institucija još od 1995. godine, najprije u Vladi RS, a od 2003. i u Vijeću ministara BiH.

Ova činjenica, kao i, kako upućeni tvrde, njegovo prijateljstvo s Mirkom Šarovićem, potpredsjednikom SDS-a i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, omogućila mu je privilegiran status prilikom imenovanja u ovo tijelo, koje je svojevrsni korektiv radu ADS. Ono što je posebno interesantno i na neki način apsurdno, jeste da Odbor za žalbe upravo odlučuje o tome ko stiče pravo na penziju u institucijama BiH!?

Na pitanje da li to znači da se na njega, kao na imenovano lice, sada ne primjenjuje zakon po kojem mora u penziju sa 40 godina staža i(li) 65 godina života, Akšamija odgovara da tu stvari nisu najjasnije.

"Mi nemamo precizno regulisano koji se zakon primjenjuje u vezi s njihovim pravima iz radnog odnosa. Imenovano lice je hibridna kategorija", ističe on.

Naime, ukoliko se na imenovana lica, pa tako i članove Odbora za žalbe, primjenjuje Zakon o radu u institucijama BiH, Podinić je faktički penzioner, a Vijeće ministara derogira vlastite zakone, no to jučer nismo uspjeli saznati.

Na pitanje da li se na imenovana lica u institucijama BiH, konkretno na čelnike državnog Odbora za žalbe, primjenjuje Zakon o radu ili neki drugi, iz Ministarstva pravde do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu odgovorili.

Također, pokušali smo kontaktirati i samog Podinića, ali nam je u njegovom uredu rečeno da je na sastanku.

Koliko se, zapravo, sa svim ovim kategorijama manipulira potvrđuje i pouzdana, ali još nezvanična informacija, da bi, ipak, uskoro moglo doći do kadrovske promjene u fotelji srpskog člana u Odboru.

Prema istim informacijama, Podinić bi za nekoliko mjeseci, kada napuni 65 godina života, ipak mogao na šah s penzionerima, a na njegovom mjestu se vidi Nikola Sladoje, dugogodišnji pomoćnik u Ministarstvu pravde BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Izbjegava penziju kroz rupe u zakonu

Izvor: Cafe.ba, 25.Avg.2016

Dragan Podinić, koji je nedavno imenovan za jednog od članova državnog Odbora za žalbe uprkos tome što je napunio 41 godinu staža i tako stekao uslove za penziju, postavljen je kao imenovano lice, a ne kao rukovodeći državni službenik.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.