I mere štednje, i reforme

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mere štednje, i reforme

Smanjenje plata i penzija neizbežno, saglasni su ekonomisti. Izazov će, kažu, biti smanjenje subvencija javnim preduzećima. Nasuprot ekonomistima, sindikati su protiv smanjenja primanja.

Plate u javnom sektoru i penzije manje od 25.000 dinara ostaju nepromenjene, a veća primanja biće smanjena najverovatnije od oktobra. To je samo deo paketa mera štednje koje najavljuje premijer, a koje bi, pred poslanicima, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se nađu sledeće nedelje u rebalansu budžeta. Preciznu računicu kako će se štedeti, ministar finansija najavljuje za koji dan.

Srbiji ne preti bankrot, para ima do aprila, ali mora da se štedi, kaže premijer Aleksandar Vučić.

"Mislim da ovo jeste nahrabriji politički potez u srpskoj istoriji, potez koji treba da dovede do ozdravljenja naše države, potez koji ne mora nikom da se svidi, ali potez koji će da znači naormalnu Srbiju za dve do tri godine", rekao je Vučić. 

Na milion i 38 hiljada penzionera i 113.000 zaposlenih u javnom sektoru – koji primaju do 25.000 dinara mesečno, najavljene mere se ne odnose. Ostalima sledi smanjenje, ali tako da im plata ili penzija ne padnu ispod 25.000 dinara.

Za plate je računica sledeća - od sadašnjeg iznosa oduzmite 10 odsto. To znači da bi plate od 26 i 27.000 bile smanjene na 25.000 dinara, a plata od 50.000 na 45.000 dinara, ona od 100.000 na 90.000. Onima koji imaju veće plate, iznos preko 100.000, verovatno će se umanjivati 20 odsto.

Računica za penzije - od iznosa sadašnje penzije oduzmete 25.000, a razliku umanjite za 22 odsto. Tako će na primer penzija od 26.000 biti manja 220 dinara od 27.000 za 440 dinara ppenzija od 30.000 se smanjuje 1.100 dinara, a od 100.000 za 15-16.000 dinara.

Od smanjenja plata i penzija država očekuje uštedu od 400 miliona evra u 2015. godini.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da niko nije srećan što će mu plata biti manja ili što će njegovim roditeljima biti smanjena penzija, ali nije bilo aleternative.

Da nam se ne bi desilo da kao Grci moramo da smanjujemo penzije 60 odsto, Srbija mora da podrži mere Vlade, poručuje lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Da je štednja neophodna, kažu i u PUPS-u. Demokratska stranka apeluje da se ne smanjuju plate i penzije i predlaže da se dodatno oporezuju milioneri.

"Pružam ruku saradnje Vladi da zajednički pripremimo program mera koji će obuhvatiti umesto smanjivanja plata i penzija - progresivno oporezivanje", kaže lider DS-a Bojan Pajtić.

Od ekonomista Vladi stiže podrška. Fiskalni savet smatra da i plate i penzije treba smanjiti po 15 odsto jer se, u protivnom, kažu, neće uštedeti dovoljno. Ovako, uz manje smanjenje, moraće da se poveća porez, kaže i profesor Milojko Arsić.

"Trebalo je proširiti procenat onih na koje se odnose uštede i to je osnovni nedostatak ovog programa. To znači da će morati da se poveća PDV i to znatnije", istakao je Arsić.

Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije smatra da je mera socijalno dobro izbalansirana bez obzira što je neprijatna za svakoga, ali je uskladu sa realnim mogućnostima zemlje.

Nasuprot ekonomistima sindikati su protiv smanjenja primanja. Mere liče na zaustavljanje krvarenja a ne lečenje, kažu u Sindikatu Nezavisnost, a u Samostalnom - da mere vode u recesiju. 

"Plate od 20.000 ili 40.000 dinara ne daju mogućnost da pržeive ljudi", kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Privredna komora Srbije podržava Vladine mere i zalaže se za celovite reforme koje vode stvaranju boljih uslova za poslovanje i investicije.

"Onog trenutka kada dobijemo efikasnu javnu upravu, državnu administraciju, javna preduzeća koja nisu na teretu privrede, već u njenoj funkciji, doći ćemo do prvih efekata koji će pokrenuti Srbiju", kaže Milan Petrović iz Srpske asocijacije menadžera.

Saradnik Bečkog ekonomskog instituta Vladimir Gligorov ocenjuje da će od smanjenja plata i penzija veći izazov biti da se smanje subvencije javnim preduzećima.

Uz smanjenje sive ekonomije i otpuštanje viška administracije, u Vladi očekuju da sledeće godine uštede 700 miliona evra. Dinar, koji najpre reaguje na sve promene, nastavlja da jača. U petak će se jedan evro kupovati za 118,33 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.