Hrvati Srbima duguju 80 penzija

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati Srbima duguju 80 penzija

PREGOVORI između Srbije i Hrvatske o isplati zaostalih penzija Srbima iz ove bivše jugoslovenske republike ušli su u sedmu godinu. Pomaka čini se ni posle toliko vremena nema i svi su izgledi da će o dugu bivše domovine od oko, kako procenjuje Udruženje penzionera iz Hrvatske, 80 čekova, pregovarati i njihovi naslednici.Povodom rešavanja navedenog pitanja, do sada je održano deset sastanaka, na kojima su prisustvovali predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << resornih ministarstava i penzionih fondova Srbije i Hrvatske, kao i Zavoda za socijalno osiguranje i Komesarijata za izbeglice. S obzirom da izneti problem traje predugo, na njegovom rešavanju insistirao je i ministar Aleksandar Vulin, kod svog hrvatskog kolege.- Od početka razgovora, naša strana je zastupala stav da svi na koje se navedeni problem odnosi, treba da budu obeštećeni, dok su Hrvati isticali zakonska ograničenja u vezi sa mogućnošću isplate dospelih neisplaćenih penzija - kažu u Ministarstvu rada. - Hrvatska strana je najpre tvrdila, da nema informaciju o broju korisnika kojima je obustavljena penzija, ali su, ipak, došli do podatka.Na poslednjem sastanku, održanom krajem 2013. u Beogradu, predstavnici Hrvatske su izneli brojku, da je identifikovano i pregledano 11.676 korisnika kod kojih je prekinuta isplata usled obustave platnog prometa. - Predstavnici Hrvatske tvrde da u okviru njihovih važećih pravnih propisa nije moguće isplatiti penzije za period duži od jedne godine unazad, pa su predložili da je rešenje jedino moguće izmenom postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države. Ovaj stav je prihvaćen, pa je dogovoreno da hrvatska strana pripremi i dostavi inicijativu i tekst predloga za izmenu tog sporazuma - naglašavaju nadležni.ĆIRILICA PREMA podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske, Hrvatski penzioni fond je odbijao zahteve Srba samo zato što su napisani ćirilicom, iako na to nije imao pravo.Susedi, međutim, nisu postupili u skladu sa dogovorenim. U komunikaciji s nadležnim ministarstvom Hrvatske, predloženo je da se održi pripremni sastanak u Beogradu do kraja 2014, na kojem bi bili definisali stavovi o spornim pitanjima, kao i o načinu njihovog rešavanja, a naročito, da li će se izmene odnositi i na uređivanje pitanja dospelih neisplaćenih penzija. Ni to nije prihvaćeno, već je nastavljena prepiska između nadležnih ministarstava.- Regionalni proces pregovaranja između četiri države započet je još 2008. - kaže Danijela Popović Roko, pomoćnik komesara za izbeglice. - Jedan od problema koji je stavljen na dnevni red su, osim imovine, obnove i stanarskog prava, bile i penzije. Njihova isplata prekinuta je u periodu od 1991. do 1996. godine obustavljanjem platnog prometa između dve zemlje.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Hrvati Srbima duguju 80 penzija

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 13:56

Pregovori između Srbije i Hrvatske o isplati zaostalih penzija Srbima iz ove bivše jugoslovenske republike ušli su u sedmu godinu...Pomaka čini se ni posle toliko vremena nema i svi su izgledi da će o dugu bivše domovine od oko, kako procenjuje Udruženje penzionera iz Hrvatske, 80 čekova, pregovarati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.