Grupa žena iz unutrašnjosti prosi na Bulevaru: Građani Šapca ne mare za ljude kao što smo mi

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa žena iz unutrašnjosti prosi na Bulevaru: Građani Šapca ne mare za ljude kao što smo mi

Na Bulevaru kralja Aleksandra četiri starije žene iz Šapca prose. U Beograd su došle zajedno, danju prose, noću spavaju u parku ili na ulici.

Kažu da nemaju ništa. Ni novac za hranu i lekove. Neće da se fotografišu, jedva razgovaraju s nama.

Jedna od njih je Zlata Marinković (68). Dok prosi kod Đeram pijace, priča nam:

- Zajedno s još nekoliko žena došla sam u Beograd kako bih isprosila novac za život. Građani Šapca ne mare za ljude kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam ja. Nemam penziju, nemam socijalno, nemam zdravstveno. Kuća u kojoj sam živela počela je da se urušava te sam morala da napustim svoj dom. Imam sina. I on je samohrani otac dvoje dece, živi od socijalne pomoći pa ne može da se stara i o meni - priča Zlata.

Nedaleko od nje na trotoaru sedi i jede suvi hleb Zora Jovanović (70). Zajedno su došle.

- Muž i ja smo prodavali suvenire u Crnoj Gori na crno jer nismo mogli da pronađemo drugi posao. On je preminuo, a ja sam ostala potpuno sama i bez novca - priča Zora i dodaje da joj prolaznici udele pokoji dinar, dovoljno da kupi hranu i lekove.

One spavaju u parkovima i na ulici. Na pitanje da li se plaše da spavaju napolju, kažu da nemaju drugo prenoćište i da su se vremenom navikle.

Malo dalje od njih na trotoaru leže još dve starije žene. Ne žele da pričaju za novine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.