Fiskalni savet: Bolja 2017, ali ne i veći standard

Izvor: B92, 02.Dec.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Bolja 2017, ali ne i veći standard

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za građane.

Ipak, kaže da se to neće znatno osetiti u povećanju njihovog standarda.

"Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu, ali za porast standarda je potreban veći broj godina", rekao je Petrović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao i da planirani deficit obećava da će se rast javnog duga zaustaviti i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početi da pada, s čim se u istoj emisiji saglasio i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Savić je rekao i da je dobro da imamo smanjenje deficita i da je suština da nivo deficita bude niži od stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

Petrović i Savić smatraju i da predsednički izbori, najavljeni za proleće iduće godine, neće uticati na planirane ekonomske parametre u Srbiji.

Oni su ukazali i da su nastavak strukturnih reformi i rešavanje problema celog petrohemijskog kompleksa, Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rudnika Resavica, kompanije Galenika... glavni izazovi koji će se naći pred Vladom Srbije i u narednoj godini.

Petrović i Savić su kazali i da bi eventualno smanjenje poreza na zarade u 2017. godini bila dobra vest i da to pitanje treba razmatrati i na srednji i na dug rok.

"Mogućnost da se smanje porezi na plate bi bila dobra vest, ali to morate da pokrijete iz drugih izvora...jedna stvar je smanjiti poreska opterećenja, druga je povećeti investicije a treća je povećati plate i penzije a ne može se sve odjednom", rekao je Petrović.

Savić je ukazao i da vlada mora da istraje na programu finansijske konsolidacije i u sprovođenju strukturnih reformi ,kao i da je neophodno da i dalje unapređuje privredni potencijal.

Petrović je dodao i da će "za ozdravljenje javnih finansija biti potreban ceo mandat aktuelne vlade".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petrović: Budžet nagoveštava bolju 2017. ali ne i veći standard

Izvor: RTS, 02.Dec.2016

Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu ali za porast standarda je potreban veći broj godina, poručuje predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. . Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je večeras...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.