FS: Aprilski deficit manji od milijarde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FS: Aprilski deficit manji od milijarde

Fiskalni savet saopštio je danas da je deficit budžeta u aprilu iznosio samo 0,9 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine za oko 18 milijardi dinara.

Kako je ocenjeno u Izveštaju Fiskalnog saveta, taj osetno bolji rezultat zabeležen je, slično kao prethodnih meseci, zahvaljujući budžetskim uštedama od smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ali i rekordno visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neporeskih prihoda od otplate starih dugova EPS-a u iznosu od sedam milijardi dinara.

S druge strane, ohrabruje ubrzanje realizacije projekata u oblasti putne infrastrukture, i u aprilu po prvi put beležimo (iako nedovoljan) međugodišnji rast kapitalnih rashoda.

"Opštu ocenu fiskalnih kretanja u 2015. godini zadržavamo i posle aprila: budžetski rezultati jesu zadovoljavajući, ali ne i drastično bolji, iako je prethodne godine u prva četiri meseca zabeležen četiri puta veći deficit", navedeno je u Izveštaju Fiskalnog saveta za april.

Trajno strukturno smanjenje deficita ostvareno je doslednom primenom osnovne mere fiskalne konsolidacije, odnosno, umanjenjem plata i penzija, i pozitivnim efektima mera za suzbijanje sive ekonomije.

Dodatno smanjenje deficita u preva četiri meseca je posledica dejstva privremenih činilaca - lošeg izvršavanja kapitalnih investicija, izostanka isplate otpremnina zbog kašnjenja u rešavanju sudbine preduzeća u restrukturiranju, jednokratnih uplata javnih preduzeća i prodaje frekvencija za 4G licencu mobilne telefonije.

"Do kraja godine verovatno je povećavanje deficita, jer očekujemo da će se nadoknaditi trenutno kašnjenje u izvršenju kapitalnih rashoda od oko 10 milijardi dinara, dok je planirani iznos prihoda od dividendi i dobiti javnih preduzeća i agencija na godišnjem nivou već prikupljen, a time i njihov doprinos daljem smanjenju deficita najverovatnije iscrpljen", smatra Fiskalni savet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javni dug u aprilu smanjen za 170 miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015

Fiskalni savet saopštio je danas da je javni dug u aprilu smanjen za oko 170 miliona evra i na kraju meseca iznosio je 24,4 milijardi evra ili 74,1 odsto BDP-a i izrazio očekivanje da će u maju ponovo porasti javni dug za 100 miliona evra, a do kraja godine će iznositi 78 odsto BDP-a...Do blagog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Fiskalni savet: U aprilu deficit samo 0,9 mild dinara

Izvor: Kamatica.com, 29.Maj.2015

Fiskalni savet saopštio je danas da je deficit budžeta u aprilu iznosio samo 0,9 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine za oko 18 milijardi dinara...Kako je ocenjeno u Izveštaju Fiskalnog saveta, taj osetno bolji rezultat zabeležen je, slično kao prethodnih...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.