Đurišić: Ne vidi se kako će se povećati prihodna strana

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurišić: Ne vidi se kako će se povećati prihodna strana

Šef poslaničkog kluba NDS Marko Đurišić izjavio je danas da u predlogu rebalansa budžeta vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana.

Đurišić je na sednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta i pratećim zakonima, rekao da predstavnici vlade „dolaze sa predlogom zakona da se smanje plate i penzije u naredne tri godine i dva meseca, a u raspravi se čuje priča da će biti bolje za dve godine“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je podsetio premijera Aleksandra Vučića da je pre izbora rekao da se penzije neće smanjivati i, pored ostalog, dodao da je na prihodnoj strani nestalo planiranih tri milijarde dinara od NBS.

„Zašto su nestale i gde su te pare“, upitao je Djurišić premijera.

Đurišić je, takođe, poručio premijeru da od poslanika NDS neće čuti reči mržnje, uvrede, paušalne optužbe, već da će tokom rasprave govoriti o onome što je u predlogu zakona i tražiti odgovore na pitanja ko je odgovoran za ono što nije uredjeno.

„Rebalans budžeta donosi se na kraju godine i odslikava stanje kako je vodjena država u prošloj godini, nema vremena ni načina za reforme“, smatra Đurišić.

On je, takođe, ocenio da je država u proteklih 10 meseci vodjena neodgovorno i da je broj zaposlenih smanjen, uprkos drugačijim tvrdnjama.

Đurišić je, takodje, rekao da su rashodi skoro duplirani, da je prosečna neto zarada u privatnom sektoru smanjena za jedan odsto, a 0,3 odsno porasla u javnom sektoru.

„Iako ste se više puta hvalili smanjenjem broja nezaposlenih, svakog meseca se broj formalno zaposlenih smanjivao. Broj zaposlenih na crno u ovoj godini raste“, rekao je Đurišić.

On je takodje putao premijera šta će vlada da uradi ako "Fijat" umanji proizvodnju i podsetio da Srbija ima 33 odsto vlasništva u toj fabrici.

Đurišić je takođe ocenio da će penzioneri podneti veći teret od zaposlenih.

Ssef poslanika NDS, takođe, smatra da obrazloženje predloga zakona o rebalnsu nije pisano rukom ekonomiste.

„Ako ga niste pročitali, pročitajte ga, vrlo je zanimljivo, pisao ga je neki dobar pravnik sa željom da olakša vladi posao pred sudovima pred kojima će se ovaj zakon sigurno naći. Da li ću kao penzioner dobiti rešenje da mi je umanjena penzija. Na to rešenje će se žaliti“, smatra Đurišić.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.