Đogović: Za boljitak neophodno sprovesti reforme do kraja

Izvor: RTS, 28.Jul.2015, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đogović: Za boljitak neophodno sprovesti reforme do kraja

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da je moguće izvesno povećanje plata i penzija do kraja godine, kako je to najavio ministar finansija Dušan Vujović, ali dodao i da je za opipljivi boljitak potrebno da se reforme sprovedu do kraja.
Saša Đogović je u izjavi Tanjugu rekao da će povećanje biti simbolično, jer vlada hoće da pokaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da reforme idu u dobrom pravcu.

"Međutim, da bi došlo do opipljivijeg rasta kupovne moći stanovništva, neophodno je da se u reformama istraje do kraja", rekao je Đogović.
To znači, objasnio je, da je potrebno da se sprovedu "hirurški zahvati na metastaziranom tkivu javnog sektora", da se poboljša ukupan investicioni ambijent u zemlji i smanje nevidljivi troškovi poslovanja u vidu mita i korupcije.
"U početnoj smo fazi zahvata i sada dolaze krupniji koraci koje bi trebalo savladati, a to su upravo transformacija javnih preduzeća i državne uprave, kao i preduzeća u restrukturiranju. To takođe podrazumeva i otpuštanje viška zaposlenih, iznalaženje strateških partnera za ta preduzeća...", navodi Đogović.
Prema njegovim rečima, to bi sa sobom donelo "nove vetrove", i uvelo tržišnu utakmicu što do sada nije bio slučaj, jer je ranije "partokratija uređivala većim delom privredne odnose".
"Reforme su proces detoksikacije, ali nismo još došli do tog nivoa da možemo da imamo održiv rast. Sada smo na nivou da možemo da priuštimo simbolično povećanje prihoda. A da bismo došli do višeg nivoa moramo biti postojani u reformama", rekao je Đogović.
Upitan kada očekuje da bi Srbija mogla da dostigne taj nivo, Đogović podseća da je sa MMF-om zaključen trogodišnji aranžman, pa bismo, kako kaže, tek posle tri godine mogli da imamo jasniji putokaz koji bi ukazivao da smo na toj putanji.
"Reforme ni tada neće moći da budu završene, ali jedan deo će biti sproveden, što stvara prostor za opipljiviji rast. To će tada biti prostor sa velikim stepenom izvesnosti da će do opipljivog boljitka doći", zaključio je Đogović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đogović: Eventualno povećanje plata znak da reforme idu dobro

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2015

Ekonomista Saša Ðogović ocenio je danas da je moguće izvesno povećanje plata i penzija do kraja godine, kako je to najavio ministar finansija Dušan Vujović, ali dodao i da je za opipljivi boljitak potrebno da se reforme sprovedu do kraja..."Povećanje će biti simbolično, jer vlada hoće da pokaže...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.