Dižu plate i penzije, a na pomolu katastrofa

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dižu plate i penzije, a na pomolu katastrofa

U Nemačkoj su na pomolu problemi ukoliko uz porast plata i penzija u narednoj godini, istovremeno ne bude rasla i produktivnost, navodi se u analizi Dojče velea.

Dobra vest za penzionere i radnike u Nemačkoj: I u idućoj godini će penzije i plate nastaviti da rastu, i to osetno, tvrde vodeći instituti u jesenjoj ekspertizi.

Stanje na tržištu rada je i dalje vrlo povoljno, u septembru je broj nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opao na nivo od marta 1991.

No, iza te lepe fasade, stanje i nije tako sjajno jer plate rastu brže od produktivnosti. Za sada je taj razvoj još u podnošljivim okvirima, no na duži rok bi mogao imati neugodne posledice.

- Do sada je industrija relativno dobro podnosila činjenicu da su troškovi rada rasli brže od produktivnosti - kaže za Dojče vele Kristof Šreder, stručnjak za tržište rada i kolektivne ugovore u Institutu nemčke privrede (IW) iz Kelna, inače bliskog poslodavcima.

Niske cene sirovina i niski kurs evra, zbog kojeg je nemačka roba u inostranstvu jeftinija, do sada su uspevali da spreče negativne posledice sve većih troškova rada.

- Kad ta povoljna faza dođe kraju, onda nam preti opasnost da izgubimo na konkurentnosti, a time preti i gubitak radnih mesta - kaže Šreder.

Pogotovo su zemlje u razvoju izdašno investirale u dugotrajne mašine i postrojenja nemačkih proizvođača - pa i zbog relativno povoljne cene.

On se poziva na takozvani "Exportperformance" pojam koji je etablirala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gdese uz pomoć tog indeksa "eliminišu" strukturni efekti, koji mogu nastati kada neka zemlja posebno puno izvozi u zemlju koja dinamično raste, na primer u Kinu.

OECD za 2016. prognozira pad nemačkog "izvoznog performansa" za 1,6 odsto i to bi u evrozoni bio najveći pad - posle Grčke.

Za 2017. OECD za Nemačku računa s dodatnim gubitkom tržišnih udela, a istovremeno bi stanje kod svih ostalih zemalja monetarne unije, s izuzetkom Finske i Estonije, trebalo da se popravi.

Šreder smatra da postoji tesna veza između lošijeg "izvoznog performansa" i osetnog rasta plata - bez odgovarajućeg rasta produktivnosti.

Veće plate imaju takođe važnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji, kaže on, zato što se tako podstiče i konzum a time i ekonomski rast.

- Ali ako se pretera, gube se radna mesta - naime u situaciji kada se troškovi ne mogu podmiriti sredstvima koja treba zaraditi. A to na kraju ima puno jači efekt na konzum od većih plata - kaže on.

Dodaje da bi Nemačka morala i dalje forsirati inovacije kako bi i ubuduće bila tehnički lider.

- Politika može pomoći na primer podsticanjem mera istraživanja i razvoja, ili gradnjom infrastrukture i time pomoći preduzećima da proizvode jeftinije - zaključio je Šreder.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.