Deficit na kraju juna tek 1,5% BDP-a

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit na kraju juna tek 1,5% BDP-a

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je deficit budžeta u prvih šest meseci samo 1,5 odsto BDP-a, što je 4,5 puta bolje nego u istom periodu 2014.

Tada je iznosio 6,6 odsto.

"To je neverovatan rezultat. Na kraju juna smo od planiranih 105 milijardi dinara deficita, imali ispod 30 milijardi. Uštedeli smo gotovo 80 milijardi dinara", rekao je Vujović na TV Pink.

Ključna stvar za postizanje ovog rezultata su, kako je rekao, manje plate i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzije.

"Nismo imali ništa drugo krupno, a odatle su krenule sve druge mere, smanjenje troškova i povećanje prihoda", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, prihodi su veći za 42 milijarde, a 15 milijardi čini bolja naplata poreza i akciza, dok 25- 30 milijardi čine neporeski prihodi - dividende javnih preduzeća, 4G tehnologija...

Vujović je naglasio da postoji samo jedan elemenat uštede na koji vlada ni ministarstvo nisu ponosni, a to su uštede od 10 milijardi dinara na kapitalnim investicijama.

"Nismo imali spremne projekte, eksproprijacija ide sporije, ne planiramo dobro, operativa je spora", rekao je Vujović.

On je ponovio da je Srbija u trogodišnjem programu, jer bi u jednogodišnjem bilo potrebno veliko odricanje, ali se, kako je kazao, rezultati već vide.

"Kad smanjite deficit, smanjujete dug, a kad smanjite dug i kamate padaju", rekao je Vujović i dodao da bi novac od ušteda, vlada ulagati i u investicije poput izglradnje škola, završetak infrastrukture.

"Ako privatizujemo Telekom, novac će biti usmeren na stvari koje zatvaraju propuste iz prošlosti i podstiču ekonomski rast", rekao je Vujović.

Ministar finansija je rekao da su efekti nasleđene recesije, poplava, recesioni efekti fiskalne konsolidacije, delovali negativno, a sada počinjemo da izlazimo iz tog okvira.

"Dobro smo sproveli ovo do sada, jer imamo revizije ekonomkog rasta sa -0,5 odsto, prvo na nulu, a sada i na plus 0,5 odsto, a možda i više", rekao je Vujović i dodao da je na kraju najvažnije da se otvore nova radna mesta i ostvari privredi rast.

Prema njegovim rečima, program sa MMF je na tri godine i to je inicijalni deo.

"Fiskalna konsolidacija je prvi korak, a posle sledi održavanje makroekonomske stabilnosti. Moramo da stabilizujemo finansijski sektor koji će biti pod udarom grčke krize ako se ostvare loše prognoze", poručio je ministar finansija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Deficit na kraju juna tek 1,5 odsto BDP-a

Izvor: Mondo, 04.Jul.2015

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je deficit budžeta u prvih šest meseci samo 1,5 odsto BDP-a, što je 4,5 puta bolje nego u istom periodu 2014. kada je iznosio 6,6 odsto...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.."To je neverovatan rezultat. Na kraju juna smo od planiranih 105 milijardi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.