Cvijanović: Penzioneri će imati prednost prelaskom na trezorsku isplatu penzija

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Penzioneri će imati prednost prelaskom na trezorsku isplatu penzija

TESLIĆ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da će penzioneri imati prioritet prelaskom na trezorsku isplatu penzija u okviru budžeta, i da je cilj da se isplata penzija vrši u roku od sedam do 10 dana maksimalno.

Cvijanovićeva je naglasila da je dobro što je definisan ovakav način isplate s obzirom na to da su se penzije isplaćivale po tri sedmice ili čak više.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />"Mi ćemo sada to svesti na sedam do 10 dana, i to je pozitivna poruka", rekla je Cvijanovićeva u Tesliću, gdje je prisustvovala savjetovanju o temi finansijske stabilizacije sistema penzijsko–invalidskog osiguranja u uslovima isplata penzija posredstvom trezora.

Ona je istakla da je Udruženju penzionera predočeno šta znači prelazak na trezorsko poslovanje s obzirom na to da postoje različite informacije o tome.

"Da bismo prešli na trezorsku isplatu penzija pripremili smo izmjene četiri zakona, i to o doprinosima, penzijsko-invalidskom osiguranju, trezoru i budžetskom sistemu. Oni će se naći u parlamentu da bi se stekle zakonske pretpostavke za tako nešto u sljedećoj godini. Naravno da nas očekuju izazovi u prvom mjesecu prelaska na trezorski sistem, ali to se nipošto neće odraziti na penzionere", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će uvjeravanja koja su penzioneri dobili danas biti apsolutno ispoštovana.

Cvijanovićeva je rekla da je na skupu bilo riječi i o projekciji budžeta za sljedeću godinu, kao i tome šta donosi ekonomska politika.

Ona je izrazila zadovoljstvo ukazanom podrškom penzionera određenim zakonima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije, jer je i u njihovom interesu da cjelokupan sistem funkcioniše, a to znači i bolje prikupljanje sredstava, odnosno da se prijavljuju i uplaćuju porezi i doprinosi na plate.

Premijer Srpske je navela da u toj oblasti postoji mnogo problema, ali da postoji odlučnost za njihovo rješavanje.

Cvijanovićeva je rekla da je svjesna da će prelaskom na trezorsku isplatu penzija broj budžetskih korisnika biti znatno uvećan, ali da će zbog duga i obaveze prema penzionerima oni imati prednost u odnosu na ostale.

"Vremena su teška, izazova je mnogo, i ti izazovi danas nisu samo ekonomski, već i ozbiljni bezbjednosni i sve drugo sa čim mora da se nosi ne samo naše malo društvo i Republika Srpska, već i nego mnoge veće i moćnije zemlje. U okviru svih tih izazova odlučili smo da idemo korak po korak, da uspostavljamo bolji sistem, uklanjamo devijacije i zaštitimo penzionere dajući im prednost u okviru budžeta u sljedećoj godini", rekla je Cvijanovićeva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.