Čume bez penzije jer nije hteo na kontrolu

Izvor: Blic, 29.Okt.2014, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čume bez penzije jer nije hteo na kontrolu

Ljubiši Buhi obustavljena je dalja isplata invalidske penzije, u koju je otišao još 1993. godine, jer se ni posle drugog poziva nije pojavio pred komisijom koja proverava invalidske penzije.

Njemu je zasad obustavljena dalja isplata i on neće u novembru primiti oktobarsku penziju, ali se i dalje radi na utvrđivanju činjenica kako je penziju ostvario. Naime, dela dokumentacije nema u predmetu, pa su dodatni odgovori zatraženi od Ministarstva zdravlja.

Od kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja početkom septembra pokrenulo kontrolu invalidskih penzija, ostvarenih od 1. januara 1990. godine do 5. septembra ove godine, protiv 16 korisnika pokrenuta je procedura pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, zbog sumnje da je došlo do zloupotrebe. Ministar rada Aleksandar Vulin precizirao je da se ovakva kontrola invalidskih penzija sprovodi prvi put u našoj zemlji, iako je zakon to omogućavao i ranije.

Moraće da vrate pare

Ako se utvrdi krivična odgovornost, penzioneri protiv kojih budu podnete krivične prijave moraće da vrate novac koji su dobijali kroz nezakonito stečenu penziju u prethodnom periodu. PIO fond će podatke slati i MUP-u, pa se neće dešavati da invalidski penzioner dobije vozačku ili dozvolu za držanje oružja, ako njegova dijagnoza to ne dozvoljava.

- Nećemo stati dok i poslednje rešenje ne bude provereno, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem kada će to i biti - poručio je Vulin.

Mešovita lekarska komisija trenutno proverava 15.158 predmeta. Od 958 pregledanih korisnika, kod 829 potvrđeno je ranije utvrđeno stanje invalidnosti. Kod 76 korisnika utvrđeno je da im se zdravstveno stanje popravilo, pa su izgubili pravo na invalidsku penziju. Čak 2.395 predmeta biće pozvano na ponovni pregled, a 34 korisnika dosad se nisu odazvala na ponovljeni poziv i isplata penzije im je obustavljena.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.