Brod Srbija okrećemo za 3 godine

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brod Srbija okrećemo za 3 godine"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je smanjenje plata i penzija "žrtva sa smislom" i da je plan da plate i penzije na tom nivou ostanu tri godine.

"Mi smatramo da su za okretanje ovog broda potrebne tri godine da bi se to preokrenulo", rekao je Vujović za televizuju Prva na pitanje do kada će plate i penzije ostati na nivou sadašnjeg smanjenja od 10 odsto.

"Svrha je da to isteramo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraja. Krenuli smo sa budžetom da rešimo problem restrukturiranja, problem javnih preduzeća", rekao je on.

On nije mogao da kaže koliko bi ljudi u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla u 2015. godini, navodeći da je cilj mera koje vlada preduzima da državna administracija pruža "kvalitet koji neophodan bez viška zaposlenih".

Govoreći o rebalansu budžeta koji će se sutra naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar je podsetio da je svaki prethodni rebalans tražio više sredatsava i produbljavao deficit, a da je svako izvršenje bilo gore od rebalansa.

"Ovo je prvi put da ćemo ostvariti bolje od rebalansa i preneti pozitivne efekte i na narednu godinu. Ovo je prvi put da su novi rashodi nominalno manji od prethodnih rashoda", istakao je on.

Ministar se založio i za osnivanje fondova solidarnosti za kritične grupe stanovništva čije su potrebe za lekovima ili nekim drugim stvarima prevazišle primanja i penzije, nakon smanjenja.

On je dodao i da bi što pre trebalo da se krene u novi dijalog sa sindikatima o tome šta je potrebno da se uradi da "bismo izašli sa ove stranputice i krenuli putem održivog rasta u budućnošti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.