Bivši foteljaši još na budžetu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši foteljaši još na budžetu

Nedopustivo je da Uprava za dijasporu još uvek nije zaživela u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. To najbolje govori o potpunoj nebrizi Vlade Srbije prema sunarodnicima u inostranstvu, ali i o građanima koji žive u Srbiji.

Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke: Janko Veselinović

 

Jer, od 1. novembra počinje smanjenje penzija i zarada koje se finansiraju iz budžeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dok iz ugašene Kancelarije za dijasporu 27 ljudi iz istog tog budžeta i dalje prima plate i to samo zato što dolaze na posao. Za nepostojeće funkcije i nikakva radna zaduženja platne spiskove im potpisuje Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova. Ovo za "Vesti" tvrdi Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije i pita zašto ministar Dačić već mesecima toleriše ovo stanje?

 

Dijaspori ne trebaju poslušnici

- Koga god da nam nametnu iz političkih struktura, taj državni poslušnik radiće za sebe i svoju karijeru, a ne za dijasporu. Ako mi iz dijaspore predložimo kandidate, sami ćemo da snosimo odgovornost za njihov rad. Ujedno će biti izbegnuta mogućnost manipulacije dijasporom čega je bilo u bivšoj Kancelariji i bivšem Ministarstvu za dijasporu - obrazložio je Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore ideju da rasejanje i Srbe iz okruženja treba pitati ko će biti na čelu Uprave pri MSP-u.

On podseća da nekadašnji funkcioneri ugašene vladine Kancelarije za dijasporu nisu razrešeni sa ukinutih funkcija niti su imenovani na nove dužnosti.

- Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke, ali im plate redovno pristižu. I ovo je više nego jasna slika o stvarnom stanju u Vladi Srbije, kao i o njenom stavu prema sunarodnicima koji žive izvan granica matične države - kritikuje Veselinović.

Inače, on je podržao stav skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu da dijaspora i Srbi u regionu treba da se pitaju ko će biti direktor Uprave pri Ministarstvu spoljnih poslova.

- Bez obzira da li će biti iz rasejanja, regiona ili iz Srbije, najvažnije je da onaj ko bude na čelu Uprave dobro poznaje specifičnosti, problematiku i potrebe dijaspore i Srba u regionu. Treba da ima razgranate i čvrste kontakte sa organizacijama i uglednicima u evropskom i prekomorskom rasejanju, kao i u zemljama u okruženju, ali i da je stručan i spreman da puno radi. Samo takva osoba može se bavi ovim važnim pitanjem - kaže Veselinović za "Vesti".

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.