Bez izjednačavanja muškaraca i žena za odlazak u penziju

Izvor: Blic, 27.Jan.2010, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez izjednačavanja muškaraca i žena za odlazak u penziju

Šef vladine Radne grupe za reformu penzijskog sistema Radina Todović izjavila je danas da se izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ne donosi konačna formula oko načina obračuna penzija u 2011. godini i najavila da će o tome biti naknadno odlučeno.

Todović je u izjavi Tanjugu rekla da je danas održan tripartitni sastanak vladine Radne grupe koja radi na izmenama zakona sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, na kojem je razmatrana svaka odredba koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je predložena da se menja.

"Vodili smo računa o dogovorima MMF-a sa vladom i imali smo u vidu i zaključak Vlade Srbije, vezano za reformu penzionog sistema", ukazala je Todović i podsetila da postoji dogovoreni okvir sa MMF-om da se penzije usklađuju sa rastom troškova života.

"Ako raste BDP više od četiri odsto, i penzije će se usklađivati i za taj procenat. Obaveza je Vlade da učešće neto penzija u trškovima BDP smanji sa 13 na 10 odosto, do 2015. godine", podsetila je Todović.

Ona je kazala da nije predviđeno izjednačavanje starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju, kako su to preneli neki mediji.

"Žene ostvaruju pravo na starosnu penziju kada navrše 60 godina života i najmanje 15 godina staža, a muškarci 65 godina života i 15 godina staža. Do izjednačavanja starosne granice između muškaraca i žena nije došlo izmenama i dopunama ovog Zakona, već će ostati postojeći sistem", objasnila je Todovićeva.

Ona je objasnila da je izmenama povećana starosna granica sa 53 na 58 godina, za muškarce i da će to povećanje startovati od 2011. godine, po četiri meseca godišnje, sve do 2020. godine, napominjući da će muškarci i po novom zakonu morati da rade 40 godina kao i da sada.

Zzene su punu penziju do sada sticale sa 35 godina radnog staža, a po predloženom modelu, one žene koje budu odlazile u penziju 2023. godine, moraće da imaju 38 godina staža, ukoliko žele da primaju punu penziju, a potrebne godine staža će se povećavati postepeno počev od 2011. godine za po četiri meseca godišnje.

Ona je istakla da je novim izmenama predložena izmena uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, tako da se starosna granica kod žena povećava sa 50 na 53 godine, a kod muškaraca sa 55 na 58 godina, postepeno šest meseci, od 2011. godine.

Povećana je i starosna granica za pojedina ovlašćena lica koja su ostvarivala pravo pod povoljnijim uslovima, kao što su MUP i BIA, sa 53 na 55 godina.

"Povećan im je i staž za ostvarivanje prava na penziju, sa 20 na 25 godina", navela je ona.

Što se tiče obračuna penzije, odnosno godišnjeg ličnog koeficijenta, prestaje pravo za MUP i BIA da im se za obračun visine penzije uzima zarada iz godine koja prethodi godini ostvarivanja prava, već se uzima zarada od 1996. godine, pa se primenjuje bodovni sistem kao i za ostale kategorije osiguranika.

"MUP koji do sada nije imao pravilnik o beneficiranom radnom stažu, to će sada morati da uradi, s tim što po njihovom predlogu, biće znatno smanjen broj radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Po mišljenju predstavnika MUP-a to bi bilo negde više hiljada manje", rekla je ona.

Na pitanje da li su procenjeni ekonomski efekti najavljenih izmena, Todović je rekla da se ti obračuni pripremaju i da će biti predstavljeni MMF-u i Svetskoj banci.

"Za svaku izmenu Zakona su urađeni ekonomski efekti i oni će se videti na duži vremenski period. Oni će sada, u startu, biti neznatni, ali na dužem vremenskom periodu će se pokazati da su uštede velike", ocenila je Todović.

Svi bi mi voleli da imamo i plate i penzije veće, ali uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u državi, penzioneri i radnici moraju da dele istu sudbinu, ukazala je ona.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.