Amandmanima sačuvane nacionalne penzije

Izvor: Danas, 12.Feb.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmanima sačuvane nacionalne penzije

Beograd - Nacionalne penzije u kulturi neće biti ukinute, mada su to rešenje, koje je predviđeno izmenama Zakona o kulturi, svim snagama tokom načelne rasprave u parlamentu branili resorni ministar Ivan Tasovac i većina poslanika vladajuće koalicije. Penzije je spasio apel premijera Aleksandra Vučića, ali i amandmani poslaničke grupe SNS.

Predloženim amandmanima SNS, koji su postali amandmani Odbora, precizira se da Vlada Srbije, izuzetno, može dodeliti nacionalno priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Drugim prihvaćenim amandmanom precizira se da će sve osobe koje su dobile nacionalnu penziju to pravo zadržati.

Inače, Vlada Srbije je od 85 amandmana na Zakon o kulturi prihvatila četrnaest. Poslanica Srpske napredne stranke Dušica Spasić, koja je i predložila ove amandmane, navela je da se time stvaraju uslovi za nastavak dodeljivanja tih priznanja.

- SNS pokazuje brigu o kulturi i prema ljudima koji su nas edukovali, uticali na naše obrazovanje i uz koje smo odrasli i ne želimo da oni ni na koji način trpe greške prethodnika koje su pravljene. Ljudi koji rade u kulturi i koji stvaraju treba da budu i dalje motivisani da stvaraju - rekla je Spasićeva.

Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu, istakla je juče na sednici Odbora da će podržati predlog SNS kojim se zadržavaju nacionalna priznanja u zakonu, ali je ukazala da je bilo mnogo lakše da su prihvaćeni identični amandmani opozicije.

- Mislim da je važno da se podrži ta odluka, ali način na koji se to radi je bio da se pokaže ko je veći spasilac. U raspravi je bilo više glasova protiv nacionalnih priznanja, ali oglasio se premijer - rekla je Marjanovićeva.

Poslanica SDS Branka Karavidić ocenila je da naprednjaci ovim amandmanima pokazuju da su promenili mišljenje u roku od dva dana, jer su tokom načelne rasprave kritikovali dodelu nacionalnih penzija.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević pozdravio je usvajanje promena i činjenicu da će se i dalje značajni umetnici nagrađivati priznanjem i da ta odluka ima, ne novčanu, nego simboličku vrednost, jer se ističe važnost kulture, stvaralaštva i stvaraoca.

- I u svetlu najave koncerata pop muzičara u Narodnom pozorištu i najave dočeka Sulejmana i drugih zvezda u Jugoslovenskoj kinoteci, trebalo bi podzakonskim aktima regulisati kakve manifestacije se mogu i smeju održavati u ustanovama koje nose atribut nacionalni - rekao je Dragojević, napominjući da je nezadovoljan zbog odbijanja amandmana poslanika SPS kojom su regulisane neke stvari oko statusa samostalnih umetnika.

Inače, Odbor na prethodnoj sednici pre nekoliko dana nije podržao predložene izmene zakona, koje su predviđale ukidanje nacionalnih penzija. Na samoj plenarnoj sednici u utorak, Vesna Marjanović, predsednica Odbora, pozvala je ministra Ivana Tasovca da zakon povuče iz procedure, budući da ga je odbor odbacio. Tasovac joj je tada odgovorio da veruje da će argumentima ubediti svih 250 poslanika da glasaju za zakon. Kad je rasprava krenula, stekao se utisak da je ministrov optimizam opravdan, jer su poslanici, naročito socijalisti, na sva usta hvalili predložena rešenja, uključujući i ukidanje nacionalnih penzija. Ni naprednjaci nisu mnogo zaostajali za njima. Mirjana Dragaš, poslanica SPS, tada je objasnila da "ovakve nacionalne penzije nisu ni nacionalna priznanja, ni socijalna podrška umetnicima" i da one kao takve "moraju biti ukinute", ali da to ne znači da ne treba naći način da se "popravi socijalni položaj umetnika ustanovljavanjem priznanja za vrhunske domete, koje ne bi imalo mesečni karakter".

Dušica Stojković, poslanica SNS, pitala je tada ministra kulture mogu li se sačuvati nacionalne penzije promenom kriterijuma za njihovu dodelu, ali je ministar Tasovac ocenio da je u ovom trenutku "najracionalnije da se taj institut ukine".

Dva dana kasnije, nakon apela premijera Vučića, koji je inače potpisao Predlog izmena zakona kulturi, poslanici SNS, ali i njihovi koalicioni partneri promenili su mišljenje. Očigledno je bilo dovoljno da premijer kaže da "više vredi jedna Milena Dravić nego 30-40 grešaka koje su napravile prethodne vlade", pa da ubedi sve poslanike vladajuće koalicije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.