ZBOG UPLATA IZ INOSTRANSTVA NA SUDU: Problemi sa internet i PayPal plaćanjem u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOG UPLATA IZ INOSTRANSTVA NA SUDU: Problemi sa internet i PayPal plaćanjem u Srbiji!

Ako vam stigne uplata iz inostranstva - sve je u redu, ali ako plati građanin Srbije, onda ste u prekršaju. Sa ovom neobičnom situacijom suočeni su svi koji žele da robu ili usluge naplaćuju preko, na primer, PayPal-a.

- Mišljenje deviznog inspektorata je da smo prekršili Zakon o deviznom poslovanju, a naše mišljenje je da je ovo transakcija koja se desila na internetu i da nismo u stanju da utvrdimo rezidentnost korisnika. Dakle da li je on stanovnik Srbije ili ne - navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Vuk Guberinić iz kompanije Car:GO.

U NBS kažu da plaćanje između građana na ovaj način nije moguće, jer taj servis nije licenciran u Srbiji.

Do današnjeg dana, PayPal nije podneo zahtev da se licencira kao institucija elektronskog novca kod Narodne banke Srbije. Stoga PayPal u ovom trenutku može poslužiti domaćim pravnim i fizičkim licima za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, u skladu sa članom 32. Zakona o deviznom poslovanju, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu, navode iz NBS.

Privrednici, pak, kažu ukoliko koriste PayPal, firme ne mogu da razaznaju ko je stanovnik Srbije, a ko ne.

- Ukoliko prodajete svoj proizvod onlajn, što je velika većina svih tehnoloških i globalnih biznisa imate dugme "kupi" i ne znate ko je na kraju kupio. Jedini podatak od kupca je njegova e-mail adresa, što vas dovodi u poziciju da možda kršite zakon, a niste toga ni svesni - kaže Zoja Kukić iz StartIT-a.

Što onda male preduzetnike, posebno one koji rade u onlajn poslovnoj sferi stavlja pred izbor.

- Jedno je da ne koristite PayPal prilikom naplate svojih usluga i druga opcija je da registrujte firmu negde drugde, ne u Srbiji - dodaje Zoja Kukić.

Ukoliko ne koriste PayPal, međutim, preduzetnici kažu da bi im uplate bitno pale. Mnogi su već posegli za drugim rešenjem.

Ovo nije ekskluzivni problem samo u Srbiji. Na primer, i Hrvatska je, dok nije postala članica EU, imala devizne propise koji su onemogućavali ovakvu trgovinu, ali ih je posebnom uredbom ipak dozvolila.

Pa su tako onlajn transakcije u evrima postale dozvoljene i između građana Hrvatske. Ukoliko zbog toga u Srbiji Car:GO dobije kaznu, Guberinića to može da košta i nekoliko hiljada evra. On, s druge strane, predlaže da se internet plaćanje u Srbiji pojednostavi i izjednači sa bankarskim transakcijama.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Paypal Srbija

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.