NBS: „Pošta Srbije“ radiće kao „Pejpal“

Izvor: Press, 15.Dec.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: „Pošta Srbije“ radiće kao „Pejpal“

Od 2015. platni promet s inostranstvom obavljaće i domaće platne institucije
Narodna banka Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju, kojim bi od 1. oktobra 2015. državljanima Srbije bilo omogućeno da platni promet s inostranstvom obavljaju i preko domaćih institucija elektronskog novca i platnih institucija, a ne samo preko stranih institucija elektronskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << novca, što je sad već moguće.
Reč je, naime, o uvođenju novih vrsta pružalaca platnih usluga u domaći platni sistem.
Imajući u vidu to da od 2012. postoji mogućnost elektronske kupoprodaje roba i usluga u inostranstvu preko stranih institucija elektronskog novca, kao što je, na primer, pejpal, predloženim zakonom stvaraju se uslovi da i domaće institucije elektronskog novca, uz dozvolu NBS, učestvuju na isti način u platnom prometu s inostranstvom.
Predloženim izmenama i dopunama pojedine odredbe zakona se preciziraju da bi JP „PTT Srbija“ moglo nesmetano i u skladu sa zakonom da obavlja menjačke poslove i učestvuje u platnom prometu s inostranstvom.

Iz NBS navode da su izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, koje treba da stupe na snagu 1. oktobra naredne godine, bile neophodne kako bi se uskladila i omogućila nesmetana primena novog zakona o platnim uslugama.
Platni promet s inostranstvom tako će domaća fizička lica moći da obavljaju i preko platne institucije i javnog poštanskog operatora koji ima ovlašćenje da pruža tu vrstu usluga. Za kršenje ovog zakona predviđene su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara, za izdavaoce elektronskog novca sa sedištem u Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS: „Pošta Srbije“ radiće kao „Pejpal“

Izvor: Kamatica.com, 15.Dec.2014

Od 2015. platni promet s inostranstvom obavljaće i domaće platne institucije..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.