Moramo naći način da dovedemo Pejpal u Srbiju

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moramo naći način da dovedemo Pejpal u Srbiju"

Beograd -- Građani Srbije sve više se odlučuju da račune umesto gotovinom plaćaju elektronskim putem.

Prethodnih nekoliko godina sve veću ulogu dobijalo je internet-bankarstvo, a sada su sve popularnije ponude koje omogućavaju plaćanje preko pametnih mobilnih telefona. Stručnjaci smatraju da će mobilni novčanici biti sve zanimljiviji.

Ne treba biti mnogo mudar kako bi se razumelo zašto se keš sve više potiskuje iz upotrebe. Prednosti elektronskog plaćanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mnogo jer umesto dugog čekanja u redovima pred šalterima, plaćanje elektronskim putem je udobnije i bez čekanja. Većina banka za ovakvu vrstu plaćanja daje dodatne popuste, pa se računi mogu platiti besplatno/bez provizije ili su, u najgorem slučaju, troškovi upola manji nego kada se plaća na šalterima.

Ako se tome doda da svaki klijent potvrdu o podizanju novca na bankomatu plaća 15 dinara, a provizije na račune se kreću i do 150 dinara, jasno je da uštede mogu biti znatne.

Podaci bankara govore da već više od milion i po klijenata račune plaća elektronski, bez odlaska na šalter, a da se mobilnim bankarstvom služi više od pola miliona ljudi. Pored činjenice da je to povoljnije, a i udobnije rastu ove vrste bankarstva doprinele su i same banke.

Naime, one klijentima nude paket račune, koji obavezno imaju u ponudi i elektronske i mobilne usluge, što mlađi klijenti obavezno izaberu pa tako ispada da ispred šaltera stoje još samo stariji građani koji nisu dovoljno obučeni da koriste prednosti elektronskog bankarstva.

O tome kako dalje nastaviti ovaj razvoj direktor Vojvodina IKT klastera Milan Šolaja kaže:

„Da bi razvoj u ovoj oblasti tekao nesmetano potrebno je da Srbija nastavi da usaglašava zakonski okvir vezan za elektronska plaćanja sa sličnim propisima koji važe u zemljama Evropske unije. Moramo naći načina da dovedemo Pejpal u Srbiju. Momentalno smo jedina zemlja u Evropi koja ne može da trguje van granica preko ovog sistema, a glavni krivac za to je domaći zakon o deviznom poslovanju. Taj propis je u tolikoj meri prevazišlo vreme da bi bilo najracionalnije da se ukine i da se donese novi. Pristup Pej palu će pomoći ne samo građanima već i vlasnicima malih biznisa da postanu izvoznici. Bilo bi jako dobro da u 2017. godine osavremenimo propise vezane za ovu oblast.“

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.