VELIKI PREOKRET Partizan na pragu evropskog proleća!

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI PREOKRET Partizan na pragu evropskog proleća!

Fudbaleri Partizana na korak su od ogromnog uspeha. Gubili su na gostovanju AZ Alkmaru u petom kolu Lige Evrope, ali su napravili veliki preokret i golom Andrije Živkovića u 89. minutu slavili sa 2:1. Crno-bele samo teorija deli od evropskog proleća - u poslednjem kolu pred svojim navijačima ne smeju da izgube od Augzburga sa 0:3, 1:3 i ubedljivije.

Crno-beli posrću u domaćem šampionatu, ali zato blistaju na evropskoj sceni. U Holandiji su došli do trećeg trijumfa i uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobedu Atletik Bilbaoa na gostovanju Augzburgu (3:2) mogu da prezime u Evropi.

Za to im je dovoljan bod u poslednjem kolu protiv bundesligaša u Humskoj, a mogu dalje i u slučaju poraza. Srpski prvak je savladao Augzburg u Nemačkoj sa 3:1, pa ne sme da izgubi tim i ubedljivijim rezultatom kako bi ostvario ogroman uspeh.

Burno u Nemačkoj

U drugoj utakmici grupe L fudbaleri Atletik Bilbaoa gostuju Augzburgu i poveli su u 10. minutu golom Susaete, da bi usledio preokret. Trohovski je izjednačio na 1:1 u 42, a Bobadilja je u 59. zatresao mrežu za 2:1, da bi usledio novi preokret. Aduric se golovima u 83. i 86. minutu pobrinuo za 2:3.

Trener Ljubinko Drulović odlučio da se oporavljeni Darko Brašanac nađe u startnoj postavi, dok su po krilima delovati Andrija Živković i Nikola Ninković, a u samom špicu je bio sjajni Abubakar Oumaru. Ujedno, zbog povređenih defanzivaca (Balažic, Ostojić, Fabrisio), Bandalovski je opet igrao štopera.

I opet je škripalo u odbrani, ali je Partizan šanse koristio onako kako se to radi u Evropi. Gotovo svaku je pretvorio u pogodak.

Prvo poluvreme: AZ bio bolji, Babović promašio sjajnu šansu

Na stadionu u Holandiji prisutno je i oko 2.000 grobara, pa se sa tribina ori "Hoćemo pobedu", i nema sumnje da će Partizan imati glasnu podršku.

U uvodnih 10 minuta i jedni i drugi su bili oprezni, a crno-beli se nisu opredelili samo za defanzivu, već su znali da zaprete iz kontri, ali bez završnog udarca.

AZ je prvi bio nešto opasniji kada su u 14. minutu Henriksen i Van Overem tri puta šutirali zaredom u jednom napadu i sva tri pokušaja je odbrana crno-belih izblokirala uklizavanjem. Četiri minuta kasnije opet su se Holanđani našli u šansi pošto im je Vulićević poklonio loptu, ali je Ćirković otklonio opasnost.

Najbolju priliku Alkmar je imao sredinom prvog dela, iako je Jansen bio u ofsajdu, sudije na čelu sa Lehnerom to nisu sankcionisale, pa je Kljajić sjajnom odbranom sačuvao mrežu. Nikako crno-beli nisu uspevali da se oslobode pritiska, pa je holandski tim novu šansu imao u 32. minutu. Akcija se sa levog krila preselila na desno, Vulićević i Bandalovski su loše reagovali a Jahanbakš je šutirao preko gola.

Uzvratili su konačno gosti posle greške Brežančića, ali je Abubakar upropastio odličnu priliku jer je u nameri da pronađe usamljenog Ninkovića centrirao visoko preko njega. U finišu prvog poluvremena je Subić odlično prošao po levoj strani i odbrana AZ-a je servirala loptu Babović koji je iz odlične prilike traljavo šutirao pored desne stative.

Drugo poluvreme: Preokret Partizana za evropsko proleće!

Samo tri minuta u nastavku bilo je dovoljno AZ-u da povede sa 1:0 uz veliku pomoć odbrane Partizana. Brežančić je sa leve strane u sredini pronašao Souzu, Živković i Ćirković su ga samo posmatrali bez prave odbrane i ostavili mu prostor da sjajno pogodi gornji levi ugao.

Malo je nedostajalo da se Ćirković u 55. minutu iskupi za kiks, ali je udarem glavom samo stavio golmana Kutinja na iskušenja. Usledio je nešto mirniji tempo igre i Partizan je pravo niotkuda došao do izjednačenja.

Ninković je dobro centrirao sa levog krila do Abubakara Oumarua, a on je glavom između dvojice statičnih čuvara glavom spustio loptu u donji desni ugao za 1:1 u 65. minutu.

Rasplamsala se potom igra. Alkmar je zapretio u dva navrata, da bi se u 71. minutu Abubakar asistencijom revanširao Ninković koji je potkopao loptu i prebacio golmana Kutinja, ali je lopta otišla pored stative umesto u praznu mrežu.

Dok je na terenu bilo žestoko, sa tribina se orilo "Kosovo - Srbija", kao i "Ilić kapiten, jedan je Ilić kapiten", pošto je legendarni vezista zamenio Babovića pred poslednjih 15 minuta.

Mirno je bilo sve do samog finiša, a onda spektakl - Oumaru je prošao po levoj strani i kao na tacni servirao loptu za Andriju Živkovića koji je lako zatresao mrežu za velikih i konačnih 1:2. Ovaj rezultat i razvoj situacije u Nemačkoj usled pobede Bilbaoa gotovo obezbeđuju Partizanu proleće u Evropi.

AZ Alkmar - Partizan 1:2 (0:0)

(Souza 48 - Oumaru 65, A. Živković 89)

Stadion: AZ. Sudija: Harald Lehner (Austrija).

AZ Alkmar: Kutinjo, Johanson, Guvelev, Lukasen, Brežančić, Ortic, Van Overem (od 75. Tanković), Henriksen, Souza, Jahanbakš (od 80. Muren), Jansen.

Partizan: Kljajić, Vulićević, Bandalovski, Ćirković, Subić, Jevtović, Brašanac, Babović (od 75. Ilić), A. Živković, Ninković (od 85. Božinov), Oumaru.

Liga Evrope, 5. kolo:

Grupa L:

AZ Alkmar - Partizan 1:2 (0:0)

(Souza 48 - Oumaru 65, A. Živković 89)

Augzburg - Atletik Bilbao 2:3 (1:1)

(Trohovski 41, Bobadilja 59 - Susaeta 10, Aduric 83,86)

Tabela:

Atletik Bilbao 5 4 0 1 14:6 12

Partizan 5 3 0 2 9:11 9

Augzburg 5 2 0 3 9:10 6

AZ Alkmar 5 1 0 4 6:11 3

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.