Uživo: Finiš meča, svašta leti na parket, crveno-beli imali +17, Partizan - Zvezda 74:75!

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo: Finiš meča, svašta leti na parket, crveno-beli imali "+17", Partizan - Zvezda 74:75!

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde Telekom sastaju se od 21 sat u trećem meču polufinalne serije ABA lige u kojoj je rezultat 1:1 u pobedama, a u kojoj se igra dok neka ekipa ne trijumfuje triput. Ko u tome uspe, ide ne samo u regionalno finale, već i u Evroligu, a poraženi ostaje bez šanse da se sledeće sezone nadmeće u elitnom evropskom takmičenju. Zbivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz hale Pionir, u kojoj se nalazi više od 7.000 vrlo bučnih Partizanovih "grobara" možete pratiti iz minuta u minut uz Blicsport.rs. U poslednju četvrtinu ušlo se sa Zvezdinom prednošću od 62:73.

Četvrta četvrtina u toku

Poslednju deonicu otvorila je dalekometna, gotovo NBA trojka Džoša Akojona, koja je potpuno probudila "grobare", no lične greške dosuđene domaćim igračima iznova su izazvale salve uvreda sa tribina, upućenih i prvom čoveku crveno-belih, Nebojši Čoviću. Ali, da su samo reči dolazile do parketa, to bi još i bilo "dobro", no novi plotun upaljača, čak i semenke, poleteli su od navijača ka igralištu, što svakako nikakve veze ni sa sportom nema, a ni sa ljubavi prema svom klubu.

Posle samo dva minuta igre u četvrtoj deonici, Partizan je potpuno prišao rivalu, jer su gosti uleteli u seriju grešaka, a Mačvan jeprmakao svoju ekipu na 70:75, učinivši preostalih osam minuta - najvažnijim u dosadašnjoj polufinalnoj seriji.

Odsustvo Markusa Vilijamsa, kog je Radonjić bio izveom, donelo je jako velike probleme u organizaciji igre crveno-belih, pa ga je u 33. minutu vratio na parket, i to baš kada je Mačvan trojkom smanjio Partizanov zaostatak na 74:75.

Bio je to signal za oduševljenje 7.000 crno-belih navijača koji su pola minuta kasnije zaćutali, jer je Kalinić odgovorio dalekometnim pogotkom, vrativši "+4" Crvenoj zvezdi Telekom.

Treća četvrtina: Partizanov nalet zaustavio Dženkins

Prva tri minuta po povratku ekipa iz svlačionica protekla su u obostrano ujednačenom zalaganju. Partizan je pokušavao da još smanji zaostatak preko Mačvana, Milutinova i, sa distance, Milosavljevića, ali su na sve te pogotke odgovorili gosti. Kalinić sa nova četiri poena, pa onda Mitrović sa svoja četiri, te Dženkins trojkom, doneli su Zvezdi 49:61 i, posle greške u napadu Džoša Akojona, podigli na noge saigrače koji su bili na klupe za rezerve.

Nakon kratkog "buđenja" Vujoševićeve ekipe, pre svega u odbrani, a u napadu samo preko Milosavljevića koji je stigao do svog 18. poena, Dženkins je nastavio da pogađa i tačno na polovini treće deonice svojim 12. poenom prestigao Marjanovića, a prišao na šest poena "zaostatka" za razigranim Kalinićem. A u 26. minutu je svoju sjajnu minijaturu zaokružio trojkom, za do tada najvećih "+16" u korist Crvene zvezde Telekom, koja je posle pogotka i slobodnog bacanja Lazića imala i ogromnih 54:71 u 27. minutu.

Nervoza je tada počela da se uvlači u redove crno-belih, pa je tako Saša Pavlović nesportski regovao kako se treća četvrtina bližila kraju. Naime, ispred njega se nalazio Zvezdin Branko Lazić, koji se kretao unazad, a svaki put kada bi se jedan drugom približili, Pavlović bi ga zakačio ramenom. Posle drugog, trećeg takvog kontakta, ljubimac Partizanove publike je pesnicom u donji deo stomaka udario Lazića, ali se na terenu nije "zakuvalo" kao prilikom Pavlovićevog i Kalinićevog okršaja u prvom poluvremenu.

U poslednja dva i po minuta treće četvrtine, Zvezdina prednost se održavala, malo i opala, pa se na poslednji obavezni predah otišlo sa 62:73 na semaforu, ali i veliku razliku u ostvarenim skokovima: gosti su imali 14 defanzivnih i 13 ofanzivnih, a domaći crno-beli 13-5.

Druga četvrtina: Zvezdinih "+14" se prepolovilo

Čim je počela druga deonica, crveno-beli su nastavili gde su stali, koševi Dženkinsa i Kalinića razbili su suparničku zonu i doneli po prvi put dvocifrenu prednost njihovoj ekipi, 20:30.

Minut kasnije, u 12, došlo je do koškanja između Kalinića i Pavlovića, zbog čega je meč na kratko prekinut, kako bi im sudija Ilija Belošević objasnio da takvo ponašanje neće tolerisati. Incident se dogodio prilikom borbe za loptu, pa je, kako je do guranja došlo u žaru borbe, sve završeno bez većih problema. A kako je u sledećoj akciji Pavlović u napadu napravio faul nad Kalinićem, Partizanov trener Vujošević izveo ga je iz igre, kako bi "ohladio glavu" i skoncentrisano ušao u nastavak ovog derbija.

U međuvremenu, Zvezdina prednost je narasla na, do tada, najveću, 22:33, i to dva i po minuta nakon početka druge deonice. Partizan je, pritom, imao i peh, jer je opet, kao u prvom meču, njegov centar Nikola Milutinov morao prerano na klupu, zbog rasekotine ispod vrata. A dok je on odsustvovao, čuvenu "Duletovu zonu", koja je presudila mnogim evroligaškim velikanima, Radonjićeva ekipa uspešno je napadala sa svih strana. Kalinić je sa sedam od narednih osam Zvezdinih poena, doneo gostima 27:41 na polovini druge četvrtine, usled čega su se i do tada bučni "grobari" na trenutak utišali, tražeći najbolji način da trgnu svoje ljubimce.

Milutinov se brzo vratio u igru, i to sa vidljivim ogrebotinama po vratu, a Partizan je njegovim ulaskom "odsekao" Marjanovića od ostatka ekipe, pa je uz pogotke Mačvana sa penala, a pola minuta kasnije i Tepićevim polaganjem, Zvezdina prednost splasla, i to na 37:47.

Do poluvremena, Partizan se primakao na 44:51, zahvaljujući daleko organizovanoj odbrani nego u uvodnih 15 minuta susreta, podigavši tako nivo neizvesnosti, koji je splašnjavao kako je Zvezdina prednost rasla na "+14".

Milosavljević se naročito istakao u finišu druge deonice, poluvreme je završio sa 12 poena, Mačvan je ubacio osam, koliko i Tepić, a Milutinov šest, dok je kod Crvene zvezde Telekom Marjanović ostao na 11 iz prve deonice, Kalinić je stigao do 14 poena, Dženkins do sedam, a kapiten Mitrović do šest.

Zvezda je pritom za dva poena šutirala sa 68% uspešnosti, za tri 43% (3/7), imala je 15 skokova (10+5), osam asistencija i samo četiri izgubljene lopte, a Partizanova statistika na velikom predahu glasila je: šut za dva poena 62%, šut za tri 40% (2/5), dvet skokova (7+2), pet asistancija i pet izgubljenih lopti.

Prva četvrtina: Bobi zablistao i utišao "grobare"

Crno-beli su utakmicu otvorili sa petorkom Tepić, Milosavljević, Pavlović, Mačvan i Đumić, a crveno-beli sa Vilijamsom, Lazićem, novajlijom u startnoj petorci, Nemanjom Dangubićem, te Mitrovićem i Marjanovićem.

Meč je počeo Zvezdinim osvajanjem lopte, a omah zatim i poentiranjem Bobija Marjanovića, koji je tako izjednačio svoj košgeterski učinak iz druge utakmice. On je potom, u sledećoj akciji, ubacio i oba slobodna bacanja, donevši 0:4 gostima. Ipak, tada je već došlo do promena u timu Dejana Radonjića, jer je već na isteku drugog minuta Nemanja Dangubić dobio i treću ličnu grešku, pa je umesto njega ušao Jaka Blažič, ali su se crno-beli već bili razigrali. Tepić, pa Milosavljević, a onda i Mačvan, preokrenuli su rezultat za tili čas, da bi lepa akcija gostiju, koju je završio Lazić, donela izjednačenje na 6:6.

Nakon što je Partizan po drugi put poveo, i to drugim pogotkom Milosavljevića, a Zvezda svoju akciju prokockala zbog promašaja Amerikanca Vilijamsa, Blažič je nesportski, šakom savijenom u pesnicu, sa leđa probao da uzme loptu Mačvanu, zbog čega mu je dosuđena namerna lična greška, a domaćin poveo sa 10:6 slobodnim bacanjima.

Nisu se predavali crveno-beli, stigli su do 13:13 u sedmom minutu, posle još dva pogotka Marjanovića i jednog Blažiča, a onda je Kalinićeva trojka tu seriju uvećala na 3:10, za 13:16 na semaforu i tajmaut Duška Vujoševića, čiji je tim prilično efikasno kažnjavan svaki put kada bi udvojio Zvezdinog gorostasa.

Uvećala se ta Zvezdina prednost na "+5" pogotkom rezerviste Jovića, a onda je Džoš Akojon obradovao po prvi put "grobare" na ovoj utakmici trojkom za prilazak na 16:19, dva i po minuta pre kraja prve deonice. A onda, u naredna dva minuta, nova, furiozna serija Radonjićeve ekipe: na svaki kiks rivala, a promašivao je dvaput Murić, pa i Akojon koji je želeo da "veže" trojke, dok je Mačvan jednom izgubio loptu, stizala je kazna: Jović sa linije penala, Kalinić iz reketa, iz kog je u sledećem napadu ofanzivnim skokom omogućio "odbojku" Marjanovića, a onda i Mitrović - doneli su 18:26 crveno-belima.

Prva deonica je završena rezultatom 20:26, posle koša Akojona, najefikasnijeg u Partizanu sa pet poena, jednim više od Mačvana. Kod Zvezde, najdominantnija figura bio je Boban Marjanović, sa 11 poena i tri skoka, pet poena je ubacio Kalinić, a četiri Jović.

Uoči početka utakmice

Posle uspeha crno-belih pred Zvezdinim "delijama" i izjednačenja u seriji na 1:1, hala je u subotu punih sat vremena pre početka susreta bila krcata crno-belim navijačima. Oko Pionira, kao i na prošle dve utakmice, dvostruki prsten žandarmerije proveravao je svakoga ko bi prišao i nikoga bez karte ili novinarske akreditacije nije puštao ni blizu hale.

Zvezdin košarkaš i nesuđeni heroj druge utakmice Jaka Blažič, kome je Nikola Milutinov u poslednjim sekundama blokirao šut za preokret crveno-belih, prvi je bio na zagrevanju i to više od sat vremena pre početka. I, bio je na meti "grobara" koji su mu vređali i sestru, pa se nastavilo sa ružnom praksom vređanja najbližih članova porodice igrača oba kluba.

Na parket su, kolektivno, izašli prvo igrači Partizana, a onda i Zvezdini - ka kojima su poleteli brojni upaljači, dok su tribine grmele od uzvika, urlika i psovki, stvarajući tako nesnosnu atmosferu za crveno-bele.

Među onima koji su stigli u Pionir su i nekadašnji ljubimci "grobara", fudbaler Mateja Kežman i košarkaš Predrag Drobnjak.

Reagujući na akciju "delija", koji su dan ranije posetili košarkaše Zvezde na treningu i pružili im podršku, a koji su u svom pozivu istomišljenicima naglasili da "crveno-bele čeka teško gostovanje, u Mordoru (izmišljena zemlja zla u Tolkinovoj seriji romana o gospodaru prstenova), navijači Partizana su ovoga puta doneli i transparent "Grobari Mordor".

Posle treće utakmice polufinalne serije, i četvrta će se odigrati pred "grobarima", u nedelju od 21 sat.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EKSPLOZIJA: Grobari pomeraju granice buke (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 18.Apr.2015

Dugo je Partizan bio u velikom zaostatku za Crvenom zvezdom u trećem meču polufinalne serije, ali je u jednom trenutku nakon dobre igre u odbrani uspeo da od -17 spusti na samo -1.. . Trojkom Milana Mačvana crno-beli su u četvrtoj četvrtini prišli na 74:75, a u trenutku kada lopta cepa mrežicu...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.