Partizan napada grčku Zvezdu

Izvor: Politika, 01.Okt.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan napada grčku Zvezdu

„Crno-beli” gosti Asterasa u drugom kolu C grupe Lige Evrope (21.05 č, RTS 1). – Trener Nikolić veruje u dobru igru i povoljan rezultat

Partizan u drugom kolu C grupe Lige Evrope gostuje grčkoj Zvezdi – Asterasu. Utakmica na stadionu „Teodoros Kolokotronis” u Tripolisu počeće u 21.05 časova (RTS 1). Jedini srpski predstavnik u Uefinim takmičenjima pokušaće večeras da prekine lošu seriju.

Naime, sa prethodnih 12 gostovanja u grupnoj fazi Lige >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evrope doneo je samo dva boda. „Crno-beli“ su ostali neporaženi u prvom i do sada poslednjem susretu na igralištu protivnika.

Pre skoro jedne decenije u Rimu protiv Lacija su igrali 2:2, a 2012. su sa Neftčijem u Bakuu remizirali 1:1. Sa ostalih deset gostovanja vratili su se pognutih glava.

Asteras nije bauk. Na Uefinoj rang listi je 171, a Partizan 119. Iako osnovan 1931. godine ne može da se podiči trofejima. Tek u poslednjih osam sezona je učesnik Superlige Grčke, a samo je 2013. stigao do finala nacionalnog Kupa. Najveći uspeh grčke Zvezde je treće mesto u prvenstvu 2012/2013, ali je u plej-ofu pala na četvrtu poziciju. U evrokupovima učestvuje treću godinu zaredom.

Prva dva učešća završila je u trećem kolu kvalifikacija za takmičenje po grupama Lige Evrope. Bolji od nje bili su Maritimo iz Portugalije i bečki Rapid. Sadašnji plasman u grupnu fazu je najbolji učinak kluba, koji je u prvom kolu su ostao neporažen u duelu sa Bešiktašom u Istanbulu (1:1). Asteras je u srcu Peloponeza odigrao šest evropskih utakmica i zabeležio po tri pobede i remija, uz gol-razliku 12:6.

Trener Staikos Vergetis za ovo takmičenje ima na raspolaganju 12 stranaca, od kojih su najbrojniji Argentinci. Igrački kadar Asterasa procenjen je na nešto manje od 16 miliona evra, a najskuplji su „gaučosi“ Role i Para sa 1,5. Sa tri pobede i dva poraza trenutno su osmi u domaćem prvenstvu.

I pored toga šef stručnog štaba Partizana Marko Nikolić upućuje pregršt pohvala na račun rivala:

– Protivnik je dobar i ima individualni kvalitet. Igru zasniva na strancima. Krasi ih izuzetno agresivna igra na svakom delu terena. „Vole da se tuku“ za svaku loptu. Ne predaju se i nema izgubljene lopte. Jako su opasni u ofanzivnoj trećini terena. Ne ulaze u završnicu s velikim brojem igrača, ali ta dvojica ili trojica su u stanju da postignu pogotke na razne načine. Koriste svaku grešku suparnika i 90 minuta „ratuju“ na terenu i čekaju svoj momenat. Dosta menjaju sastav, ali spremni smo na sve.

Nije želeo da otkriva slabosti Asterasa:

– Ne volim da pričam o tome. Po meni to nije u duhu sportskog vaspitanja.

Tvrdi da je mnogo važnije kako će igrati „crno-beli“:

– Imamo samopouzdanja i vere u sebe, ali nećemo da dajemo velika obećanja. Iz skromnosti i mira, pogotovo u ovim teškim okolnostima u kojima živimo i radimo, pronašli smo svoj put. Presudna je igra Partizana. Želimo da igramo dobar fudbal i da pokušamo da ostvarimo dobar rezultat.

Dodaje da se jedini srpski predstavnik ozbiljno spremio za ovaj duel i da u pripremi utakmice ništa nije prepušteno slučaju:

– Najviše se bavimo našom igrom. Od nje živimo i od nje zavisimo. Iskreno, mnogo me više zanima u kojoj ćemo postavi igrati i način igre koji ćemo pokušati da nametnemo. Meč je specifičan, jer će možda kao nikada do sada biti neophodno da dobijamo „ničije“ lopte i duele na sredini terena. Moramo da smanjimo broj izgubljenih lopti na minimum, da im oduzmemo njihove dobre stvari i da se dobro „potučemo“.

Nikolić naglašava da je utakmica „živa stvar“:

– Često odlučuju psihologija, mentalitet i samopouzdanje. Ovaj tim Partizana se mnogo puta dokazao u tim segmentima. Ponavljam, zanima me prevashodno da nametnemo svoj stil, a ako to uspemo možemo da ostvarimo cilj. Takođe, ako ne verujemo u ciljeve nemamo nikakve šanse da ih ispunimo.

Marko Nikolić je zaključio:

– Od kada smo saznali da je meč sa OFK Beogradom odložen, ovih nekoliko dana živimo samo za ovu utakmicu. Hoćemo da je odigramo na najbolji način. Poštujemo svakog protivnika i svako takmičenje u kojem učestvujemo, ali želimo i da pobeđujemo.

Pravdu dele Holanđani

Sudijska komisija Uefe odlučila je da deljenje pravde u susretu Asterasa i Partizana dele arbitri iz Holandije. Glavni sudija biće Deni Makelije, „mahači“ Patrik Langkamp i Mario Diks, četvrti Bas van Dugen, a dodatni Kevin Blom i Johem Kamphujs. Delegat meča je Roland Tis iz Belgije, a kontrolor suđenja Herbert Fandel iz Nemačke.

Ipak bez Drinčića

Zbog problema s povredama i bolesnima u Tripolis je doputovalo 20 igrača. Izostali su povređeni Brašanac i Ostojić, kažnjeni golgeter Škuletić i iskusni veziste Drinčić. U konkurenciji za večerašnji duel sa grčkom Zvezdom su: golmani: Lukač, Ž. Živković i Kljajić, odbrambeni igrači: Vulićević, Volkov, N. Petrović, Stanković, Ćirković, B. Ilić, igrači sredine terena: S. Ilić, Grbić, A. Živković, Pantić, Ninković, Marković, Luka, Marinković, napad: Lazović, Fofana, Kojić.

Prvi put u Grčkoj

Fudbaleri Partizana su do sada odigrali 210 evropskih utakmica, ali u prethodnih 104 susreta na strani nikada nisu gostovali u Grčkoj. Jedini meč s predstavnikom Helena odigrali su u svom prvom učešću u grupnoj fazi ovog takmičenja, koje se tada zvalo Liga Uefa. Na debiju 4. novembra 2004. savladali su Egaleo u Humskoj s 4:0. Strelci su bili: Hristu (22. autogol), S. Ilić (55, 60) i Vukčević (68).

Usero: Prednost domaći teren

Kapiten Asterasa španski internacionalac Fernando Usero je uoči duela s Partizanom izjavio:

– Pred nama je veoma teška utakmica. Partizan je veliki tim. Znamo da ima veoma brze igrače, ali smatram da će ishod zavisiti od naše igre. Naša šansa je što igramo kod kuće. Mislim da možemo da ostvarimo dobar rezultat.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 01/10/2014
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.