Paintball: Dečija igra u verziji za odrasle

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Okt.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paintball: Dečija igra u verziji za odrasle

Paintball je ekstremni sport u kome ćete osetiti neverovatan naboj adrenalina, a zabavićete se kao nikada do sad. Morate probati! Svi smo se kao mali igrali rata između Indijanaca i kauboja, ili Nemaca i Partizana, držali u rukama zamišljene puške i vikali kamaj, kamaj. Zašto smo to igrali je za neku dublju sociološku analizu, ali činjenica je da svi vole da se igraju i pobeđuju. U moderno vreme, takva igra prerasla je u sport ili “lov” sa lopticama koje boje protivnika. Otud >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << i naziv paint – slikati, ball – lopta.Šta je paintball?

Paintball je sport za koji većina mladih zna i rado bi ga isprobala, ali svega nekolicina se jeste upustila u ovu pustolovinu. Uglavnom su razlozi malo informacija, potreban veći broj igrača, ali i strah. Predstavljamo vam sport koji traži razmišljanje, opreznost i strateško planiranje, a donosi veliko uzbuđenje i nalet adrenalina. U Nišu postoji nekoliko poligona za paintball, a redakcija Niških Vesti oprobala se sa igračima koji se okupljaju nedaleko od niškog aerodroma.
Paintball je sport koji igraju ljudi različitih profesija i stilova života. To je sport gde se ravnopravno takmiče žene i muškarci i gde životna dob igrača nije presudna. Psihička stabilnost i snaga igrača nisu toliko presudne koliko inteligencija, taktika i odlučnost. U igračima se razvija sportski duh, timski rad, postiže se samopouzdanje i razvija duh vođe.
Pravila igre Osnova je gađati igrače protivničkog tima i na taj način ih eliminisati, ali i sačuvati svoje. Ostalo je podložno promenama. Može se „boriti“ u zaklonjenom prostoru sa preprekama ili u šumi, sa zastavom ili bez nje.
Na početku su ekipe na suprotnim krajevima terena, leđima okrenute jedna drugoj, pa na dogovoreni znak svi trče u zaklon. U verziji sa zastavom je cilj doći do nje (nalazi se na podjednakoj udaljenosti od oba tima) i vratiti je u svoju bazu. Za to je u većini slučajeva neophodno pogoditi sve protivnike, što je i jedini cilj u verziji bez zastave. Gađa se puškama, a municija su kuglice punjene farbom koje se raspršte u trenutku udarca. Eliminacija se vrši pogotkom protivnika koji onda mora da napusti partiju. Kao i u svakoj igri, svrha je da se dobro provedete uz takmičarski duh.
Warzone, Niš
Bezbedni vatreni kontakti Paintball pripada grupi ekstremnih sportova, pa se potpisuje ugovor po kome je igrač odgovoran za sopstvenu bezbednost. Ipak, ukoliko propisno koristite zaštitu, izgledi da dođe do bilo kakve komplikacije su minimalni. Oprema se sastoji od kacige, kombinezona, pancira, rukavica i štitnika za vrat, tako da nijedan deo tela ne ostaje nepokriven.
A evo i par saveta koji će doprineti kvalitetnijoj i prijatnijoj igri:
Pametno pucajte: razmišljanje i strategija su neophodni jer su svi sakriveni, pa mirujući i čekajući da neko napusti „skrovište“ prosto nećete pobediti. Sa druge strane, nemojte ni pucati stalno i nasumično jer ćete prebrzo ostati bez kuglica i moraćete da napustite igru.
Pre samog početka, gađajte malo u metu, tako ćete steći uvid u to kako i gde da centrirate.
U zavisnosti od mesta gde ste pogođeni, može zaboleti, zato je najbolje obući se slojevito, jer ćete na taj način ublažiti udarac.
Istorija paintball-a Ovaj sport postoji od 80-ih godina, ali u Srbiju je došao pre petnaestak. Nastao je spontano, kada je grupa prijatelja došla na ideju da „love“ jedan drugoga. Vodeći računa o bezbednosti, pretraživali su farmersku opremu i došli na ideju da u te svrhe iskoriste puške sa bojom koje su služile za obeležavanje životinja.
Jedan od njih bio je i dopisnik sportskog magazina, pa je novonastala igra uskoro dospela na stranice novina. Igra je postala zanimljiva mnogima, pa je samo dve godine kasnije održan i prvi zvanični turnir u Kanadi.

Vremenom je sve napredovalo, pa sada klubovi ima u većini zemalja. Kod nas postoji zvanična asocijacija, ali zbog malog broja ekipa, takmičenje slabo funkcioniše. Mnogo je popularniji kao rekreativan sport, pa je u Nišu bio oranizovan i turnir, na kome je mogao da se prijavi bilo ko, a u planu je da se ponovo ralizuje nešto slično.
Termin za igru se rezerviše ranije, a potrebno je od šest do dvanaest igrača. Početni paket je 600 dinara, a on obuhvata kompletnu zaštitnu opremu i 100 kuglica.
U Nišu, ovaj vid zabave je sve popularniji i kada su u pitanju proslave dečijih rođendana jer postoji i manja oprema, za one starije od osam godina.

Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.