PARTIZAN: Da dobro pamtimo sve! (FOTO+VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 04.Okt.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARTIZAN: Da dobro pamtimo sve! (FOTO+VIDEO)

Spektakularna proslava 70 godina postojanja crno-belih u Narodnom pozorištu...

To nije viđeno na našim terenima. Nikada do sada“, zapljusnule su emocije radio reportera Jordana Ivanovića 11. jula 1976. kad je iz Ljubljane obavestio slušaoce da je Nenad Bjeković u nadoknadi vremena postigao gol vredan prve titule Partizana posle deset godina čekanja.

Njegove reči aktuelne su i u vremenu današnjem, jer se na isti način „to >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije viđeno nikada do sada“ može opisati svečana ceremonija posvećana proslavi 70 godina postojanja kluba iz Humske 1.

SPEKTAKULARNO.

Crno-beli su u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležili rođendan jedinstvenim muzičko, scenskim, filmskim spektaklom pod istim nazivom kao što glasi naslov jedne od pesama Grupe JNA - „Dobro pamtim sve“.

Simbolično, tačno 70 minuta trajala je predstava istog naslova, u kojoj su glumci Predrag Ejdus, Nenad Jezdić i Andrej Bjelogrlić približili gledaocima bogatu istoriju Partizana i naterali publiku na ovacije. Većinu i na suze.

Stvarno dobro pamtim sve, od 1955. i revanša sa Sportingom u Kupu šampiona gledao sam svaku utakmicu Partizana, ali ovako nešto nisam doživeo. Zaplakao sam. Triput. Svaka čast autorima koji su ovo osmislili. Emocije su jake. Biće mi potrebno vremena da dođem sebi“, rekao je po izlasku iz sale Nedeljko Kostić, dugogodišnji direktor Omladinske škole Partizana, koji je sa svojim saradnicima godinama pronalazio asove svetskog formata i dovodio ih u „Zemunelo“ gde je brusio njihov talenat.

Za taj ugođaj koji nije delio samo on, postarali su glumci - naravno, privrženi crno-belim bojama - ali i dramski i muzički umetnici, Dragan Bejlogrlić i dr Nele Karajlic (inače, članovi Upravnog odbora kluba), potpisnici na predstavu koja ilustruje svojevrsno putovanje kroz vreme i u kome mladom navijaču Partizana (ulogu tumačio Andreja Bjelogrlić) deda (Predrag Ejdus) i otac (Nenad Jezdić) predočavaju kako je nastao fudbalski klub, njegove najsvetlije i najtužnije trenutke, rađenje navijačkog pokreta, uspehe i provode ga kroz istoriju, koju njegova majka (Nada Šargin), kao i svaka majka teško razume.

Od 4. oktobra 1945. do 4. oktobra 2015.

Sve praćeno povremenim „uključivanjem“ pank Grupe JNA, koja je uveličala rođendan hitovima sa svoja dva albuma.

Rođendan kojim je oživljena istorija, a na čijem je kraju, budućim generacija kluba iz Humske, čiji su se članovi u dresovima pojavili na sceni, kao ideja vodilja postavljen zadatak:

„Da u finalu Lige šampiona, jednog dana, pobede Čelsi“.

Svečanoj proslavi u Narodnom pozorištu prisustvovali su mnogobrojni bivši i sadašnji asovi Partizana. Od Ivana Ćurkovića, Mustafe Hasanagića, Vladice Kovačevića, Momčila Vukotića, do kompletnog aktuelnog igračkog kadra, a kao specijalni gost, tik uz predsednika Zorana Popovića sedeo je Predrag Mijatović, kome je posvećen poseban deo predstave.

Baš kao i Florijanu Matekalu, Ilješu Špicu, Stjepanu Bobeku, Draganu Manceu, Momčilu Vukotiću, Nenadu Bjekoviću, Ljubiši Tumbakoviću i na kraju - Saši Iliću.

Partizan vidim u vrhu srpskog fudbala, to je sigurno i znam da će tako biti. Voleo bih i nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti iskorak u Evropi i da kroz pet do deset godina pričamo o Partizanu kao redovnom učesniku Lige šampiona“, ispričao je Saša Ilić.

Muzičko-scenskom ugođaju prisustvovao je i predsednik Sportskog društva Partizan Duško Vujošević. Doskorašnji strateg košarkaškog kluba (koji su predstavljali Mlađan Šilobad i Miroslav Berić) rekao je da Parni valjak za njega duga tradicija. I ne samo to.

Ne samo da je duga tradicija, nego kakvih 70 godina - ispunjenih odličnim rezultatima. Mislim da je Partizan, kao klub koji je proistekao iz partizanskog pokreta, zadržao neke od tih karakteristika: moral, način ponašanja i da časno nosi takvo ime. Sećam se, kao klinac, finala Kupa šampiona i to je rezultat koji se izdvaja. Posle je bilo ne tako velikih, ali isto sjajnih rezultata... Nadam se da će oni najveći tek doći“, rekao je Vujošević.

Među zvanicama su bili još: potpredsednici Vlade Srbije i osvedočeni partizanovci Ivica Dačić i Rasim Ljajić, predsednik FSS Tomislav Karadžić, kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog živiota.

Svečanu akademiju otvorio je pozdravnim govorom Zoran Popović. Predsednik crno-belih u kratkim crtama dotakao se istorije Partizana i kao u pesmi poručio da i on „dobro pamti sve“.

Naš Partizan je za minulih sedam decenija prevazišao ideje svojih osnivača, posleratnih generala. Bio je i biće jači od svega i svih, jer je sublimacija sporta i radosti, definicija sporta u njegovom najčistijem obliku. Partizan je univerzalni fenomen koji se širio kao virus i zarazio navijače širom sveta. To je bolest kojoj nema leka, niti ga bilo ko traži. Naša najveća pobeda je što trajemo ovih 70 godina. Mi koji smo danas ovde i oni koji će doći posle nas moramo da budemo svesni da smo prolazni, a da je samo Partizan večan. Zato: živeo Partizan“, podviknuo je Popović na kraju nadahnutog govora.

Baš kakva je bila i predstava na čijem su koncu mališani na sceni, muzičari i gluimci, naterali sve prisutne u sali da zapevaju u poslednje dve godine najveći hit među Grobarima.

Dobro pamtim sve“.

Pogledajte...

(FOTO: Star sport, MN Press)
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.