Osvetljenje na Marakani nedovoljno, počeli radovi na stadionu Partizana /FOTO/

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvetljenje na Marakani nedovoljno, počeli radovi na stadionu Partizana /FOTO/

Savetnik UEFA, Dejvid Harli, obišao je stadion Crvene zvezde i izvršio merenja osvetljenja na našem najvećem sportskom objektu. Ujedno, počeli su i radovi na zameni travnate podloge na stadionu Partizana, a oba projekta se finansiraju iz Dopunskog fonda UEFA i namenskog ulaganja Fudbalskog saveza Srbije.

Ekspert i savetnik UEFA za unapređenje i poboljšanje osvetlenja na evropskim stadionima izvršio je merenja snage reflektora na "Marakani" i odmah, posle samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko proba, i zvanično utvrdio da osvetljenje ne odgovara propisima i standardima koje zahteva Evropska fudbalska unija (UEFA). Harli se uverio da postojeće stanje osvetljenja zahteva mnogo složeniju i temeljniju rekonstrukciju, nego što se prvobitno pretpostavljalo.

"Naš gost nije izvršio sva merenja, koja su u ovakvim prilika uobičajena, jer se već na probnim testovima uverio da osvetljenje ne ispunjava potrebne standarde. Gospodin Harli je prvobitno obišao stadion po dnevnoj svetlosti, a zatim se sa upaljenim reflektorima uverio da je problem mnogo složeniji od same zamene dotrajalih sijalica", rekao je Nebojša Ivković, domaćin u ime Fudbalskog saveza Srbije.

Prema rečima Ivkovića, Harli će u narednih mesec dana dostaviti u stručnu službu UEFA kopletnu dokumentaciju u kojoj će do tančina razraditi projekat neophodnih poslova na sanaciji osvetljenja.

"Prema onome što smo čuli iz prve ruke, u saniranju reflektora postojaće nekoliko faza i svaka zahteva adekvatno vreme za završetak radova. Zato je, u ovom trenutku, teško odrediti rokove u kojima će radovi biti okončani. Jedino što smo saznali je da je predstojeći projekat obiman i veoma zahtevan sa više aspekata", rekao je Ivković.

Pored mnogih poslova, koje očekuju budućeg izvođača radova, mora se izmeriti i statička stabilnost nosača reflektora, koji su stari više od pola veka. Od rezultata stručne analize, koju će uraditi Dejvid Harli, zavisiće kojim tempom će radovi na obnovi reflektora teći i u tom segmentu izvođenja radova.

"Osim ovih poslova, mora se razviti softverska tehnologija kao priprema za funkionisanja nove rasvete. Neophodno je napraviti plan aktivnosti sa Komapnijom "Filips", koja će biti glavni partner u tom projektu", preneo je utiske Ivković, a javlja zvanični sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Kao prvi posao u okviru saradnje FSS-a i UEFA, počeli su radovi na zameni travnate podloge na stadionu Partizana, gde će naša reprezentacija odigrati prve dve kvalifikacione utakmice na domaćem terenu - protiv Albanije (14. oktobra) i Danske (14. novembra).

Radnici i stručnjaci za zamenu trave su od jutra, samo nekoliko sati posle nastupa Partizana u Ligi Evrope protiv Totenhema, počeli uklanjanje dotrajale trave. Istog dana, po dolasku stručnjaka iz UEFA, usledila je i prva faza pripreme za sanaciju osvetljenje na stadionu Crvene zvezde, koja zahteva nešto komplikovaniju proceduru.

"Fudbalski savez Srbije još jednom izražava zadovoljstvo zbog početka velikog projekta i zahvalnost partnerima i prijateljima iz UEFA", navodi se u saopštenju FSS-a, čije fotografije vam i prenosimo.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.