Napredak srpskog fudbala zavisi i od kvaliteta terena

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak srpskog fudbala zavisi i od kvaliteta terena

Trener Partizana Avram Grant, govoreći o svom debiju u našoj Superligi u Novom Pazaru, istakao da je teren bio loš, ali nije želeo da mu to bude alibi za remi. – Meč sa Slobodom najvažniji

Avram Grant je, kao što su i najavili fudbaleri Partizana, dolaskom u srpski fudbal doneo i zapadni stil rada, ali i ponašanja. Gubitak petine bodovne prednosti već u prvom kolu nastavka prvenstva u duelu sa Novim Pazarom (1:1) nije previše zabrinuo šefa stručnog štaba „crno-belih”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Iako nije debitovao pobedom, igračima je u nedelju dao slobodan dan. Na jučerašnjem treningu gotovo nestvarno je delovala njegova mirnoća u radu, ista koju je kasnije ispoljio i u razgovoru s predstavnicima medija.

Meč u Novom Pazaru je „arhivirao”, pa je samo ponovio:

– Ni posle analize se ništa nije promenilo. Kao što sam i rekao posle utakmice, prvo poluvreme je bilo loše, a drugo bolje. Imali smo šanse, ali ih nismo iskoristili. Međutim, ne treba više da se bavimo tim susretom. Nama je najvažniji duel sa Slobodom. Svaki naredni meč je najvažniji.

Na pitanje šta igrači treba da urade da im se ne ponovi kiks, odgovorio je:

– Prvo moram da naglasim da ćemo igrati na boljem terenu. To znači da ćemo moći da igramo mnogo brže. Imamo igrače koji su odlični tehničari. Neophodno je i da budemo koncentrisaniji u završnici napada, da postignemo pogodak. Ako imamo za rivala tim koji se brani, što će verovatno biti i u subotu, može da se dogodi da ne stvorimo toliko šansi. Zato je bitno da budemo pribraniji i popravimo realizaciju. Rekao sam igračima i da, s obzirom da smo imali veoma dobre pripreme i da smo u tom periodu dobro igrali, nismo ušli u utakmicu kako je trebalo.

Predsednik Đurić je izjavio da je prilikom posete timu u hotelu video strah kod fudbalera. O tome Grant veli:

– Naprotiv. Video sam da su igrači bili previše sigurni u sebe. Čak sam i pričao s njima o tome. Ne, nisu bili opušteni, niti su potcenili protivnika, već jednostavno previše sigurni u sebe. U fudbalu je često potrebna tenzija, jer na terenu može svašta da se desi i zato moraš da budeš spreman na sve. Voleo bih da je bilo malo straha kod njih, bar onog u pozitivnom smislu.

Upitan kakva je srpska liga u poređenju s onima u kojima je radio, Izraelac je kazao:

– Ne želim da ovo zvuči kao bilo kakav izgovor za nas, ali moram da izdvojim da ukoliko Srbija hoće da napreduje u fudbalu neophodno je da se poprave tereni. To smo mi u Izraelu uradili još pre deset godina. Svestan sam da je to investicija, koja za mnoge predstavlja veliku prepreku, međutim, ona je glavni preduslov za napredak. Bio sam u Kini, Mikroneziji, Africi… Da bi se igrao dobar fudbal potrebni su i dobri tereni. Što se atmosfere tiče, ona je dobra. Na stadionu je bilo puno ljudi koji vole fudbal i bilo je interesantno na terenu. Opet naglašavam da ovo nema veze s remijem Partizana. Jer, mi moramo da pobeđujemo na svakom terenu. Za srpski fudbal je jako bitno da se unapredi infrastruktura i da tereni budu u boljem stanju.

U Novom Pazaru kapiten je bio Stefan Babović. Grant je rekao da stalno uči nešto novo o svom timu i sa osmehom dodao:

– Saša Ilić je kapiten, ali on nije igrao. Babović je i ranije bio zamenik kapitena. Mislim da je Stefan Babović pokazao lidersku ulogu na terenu i da se dobro pokazao. Uz to, dobro govori engleski.

Na pitanje da li zna da se u Partizanu svaki rezultat osim pobede tretira kao neuspeh, Grant je kazao:

– Nerešeno nije poraz, kao što ni poraz nije remi, a ni nerešeno nije pobeda. Razlika je između pobede, poraza i nerešenog rezultata. Za nas je bitno da pobeđujemo. Mi smo ozbiljan tim i hoćemo da pobeđujemo u svakoj utakmici. U ovoj nismo uspeli. Od Slobode smo izgubili u prvom delu, iako je Partizan mnogo bolji tim od njih. Dešavaju se takve stvari.

Šef struke „crno-belih” je istakao da se još upoznaje sa srpskim fudbalom i da želi da što više nauči o njemu:

– Gledao sam Zvezdu, ali Vojvodinu još nisam stigao. Interesantno mi je da gledam druge timove, posebno one koji su u vrhu. Hoću da gledam sve utakmice, jer želim da što više upoznam sve timove. Nema to veze s tim što je prednost smanjena sa deset bodova na osam. I dalje smatram da sve zavisi od nas. Ako budemo dobro igrali kao na pripremama neće biti problema. Zato i treba da se koncentrišemo samo na nas, na to kako radimo i igramo.

----------------------------------------------

Babović: Nema nervoze

Kapiten Stefan Babović demantuje da su „crno-beli” u Novom Pazaru igrali sa strahom:

– Ne znam šta je naš predsednik video, a ni rekao. Nismo se uplašili. Mislim da smo malo ležernije ušli u meč, kao da nas je uljuljkalo to što smo na pripremama igrali dobro. Probudili smo se u drugom poluvremenu, kada smo, moram da kažem uz skromniju igru, imali šanse da dobijemo utakmicu. Domaćin se opredelio za defanzivu i pošteno se borio. Svaka im čast na borbenosti i požrtvovanju. Mi smo igrali sporo, s previše dodira. Teren nam je dosta pomogao da ne igramo dobro. Mislim da je dobro što nam se ovo sad desilo. Moramo da odigramo svaku utakmicu dobro, ako mislimo da pobedimo.

Na pitanje ima li nervoze zbog gubitka dva boda, Babović je odgovorio:

– Ne, nema nervoze. Plus jeste manji, ali i dalje od nas sve zavisi.

----------------------------------------------

Šćepović vodi u Ligu šampiona

Mladi napadač Marko Šćepović, koji se oporavlja od operacije kolena, doputovao je u petak u domovinu, a već u nedelju se vraća u Nemačku.

– Ostajem mesec dana, a krajem aprila ponovo stižem u Beograd. Prema prognozama lekara u maju bi trebalo da lagano da trčim. Doktor Beniš, koji me je operisao, zadovoljan je napretkom. Mogu da savijem koleno do 90 stepeni. Dobio sam program po kojem svakodnevno radim dok sam u Srbiji. Gledaću meč protiv Slobode, a zatim odlazim u Nemačku.

U posetu drugovima je došao uz pomoć štaka i u pratnji oca Slađana, nekadašnjeg centarfora Partizana. Tvrdi da nije uznemiren neočekivanim remijem u Novom Pazaru:

– Vratiće se tim na stare pobedničke staze. Jesenas smo pokazali mentalnu snagu i prevazišli mnoge teškoće. Verujem da će tako biti i sada.

Avram Grant je izjavio da je Marko Šćepović jesenas bio ključni igrač „crno-belih”. Mladi fudbaler je o tome uz osmeh rekao:

– Svakako da mi pohvale od takvog čoveka prijaju. Nadam se da će saigrači da održe Partizan na pravom putu. Drago mi je da je Dijara dao gol. Mogu da kažem da sam ranije u ovoj sezoni pravio gluposti. Ne bežim od toga. Sadašnja situacija je drugačija, ali ću i nju prebroditi i vratiti se na pravi put još jači. Vratiću se na leto da uvedem Partizan u Ligu šampiona.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.