Na današnji dan streljani su đaci u Kragujevcu

Izvor: BKTV News, 21.Okt.2014, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan streljani su đaci u Kragujevcu

„Bilo je to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu…“ ovako počinju stihovi Desanke Maksimović u pesmi „Krvava bajka“ koja je opevala najveće i najtragičnije srpsko stradanje u Drugom svetskom ratu.

Povod za streljanje bio je napad na nemački bataljon 16. oktobra od strane, po svemu sudeći, partizana (postoji nekoliko verzija ovog događaja). Neposredno pre tog napada doneta je odredba po kojoj će za >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svakog ubijenog nemačkog vojnika ili građanina biti streljano 100 lica, a za ranjenog 50.
Nakon napada na bataljon, odredba je stupila na snagu, i počela su masovna hapšenja i streljanja koja su se odvijala po spiskovima koje su nemački oficiri imali. Pošto je trebalo da streljaju ukupno čak 2300 civila, rešili su da pred nišane izvedu i učenike 6. i 7. razreda.
Za mesto streljanja odabran je prostor oko dva potoka u Šumaricama. Pucnji su odjekivali od 7 ujutru do 2 popodne, a sahrane su trajale danima, uz budan nadzor nemačke vojske.
Postoje indicije da je broj streljanih bio mnogo veći.

Izvor: BK TV News
The post Na današnji dan streljani su đaci u Kragujevcu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.