Dinamo i Maribor gazduju u ligama bivše SFRJ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinamo i Maribor gazduju u ligama bivše SFRJ

Od raspada SFRJ u Srbiji se zna - Partizan ili Crvena zvezda. Samo je 1998. Obilić sa vetrom u leđa koji mu je davao tadašnji prvi čovek kluba, pokojni Željko Ražnatović, uspeo da razbije "noseći zid" srpskog klupskog fudbala, svi ostali trofeji iz ligaškog takmičenja završili su na dve strane Topčiderskog brda.

I kada nam se učini da trka udvoje nije nešto što može značajnije da zaintrigira ljubitelje fudbala pogledamo u komšiluk i vidimo dva primera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji pokazuju da bi čak i to predstavljalo premiju za tamošnje navijače. Slovenci i Hrvati su najbolji primer, pošto u poslednjih pet godina šampionski pehar ne napušta prostorije Maribora, a čak deset zagrebačkog Dinama!

Projekat nekadašnjeg asa Partizana, a već niz godina alfe i omege Maribora Zlatka Zahoviča, baziran na zdravim osnovama (odličan skauting i kontrolisana potrošnja novca) napravio je od "ljubičastih" brend kojeg je već i Evropa dobro upoznala. Maribor je pet godina uzastopno šampion Slovenije, a za to vreme je bio učesnik grupne faze oba evropska takmičenja.

Ono što navijače kluba sa "Ljudskog vrta" može da zabrine je činjenica da je Milan Mandarić sa Olimpijom ozbiljno rešen da prekine dominaciju Zahovićevog čeda, a prednost od sedam bodova posle 18 odigranih kola najavljuje da bi ove sezone moglo da dođe do promene fudbalskog poretka u "deželi".

U Hrvatskoj je slika još bistrija, pošto Mamićev Dinamo ne pamti neuspeh u šampionatu poslednjih deset godina. "Večiti" šampion Hrvatske za to vreme nije imao čak ni ozbiljnijeg konkurenta, ali je u tekućem prvenstvu Rijeka odlučila da se "pobuni".

Sa svežim kapitalom prebogatog Italijana Volpija (vlasnik vaterpolo kluba Pro Reko) i sa Slovencem Matjažom Kekom na klupi, Rijeka je napravila višegodišnji plan u kojem je glavna stavka - prekid dominacije Dinama. Riječani su pokazali da se ne šale, pošto se posle 17. prvenstvenih kola šepure na vrhu tabele sa dva boda više od "modrih".

U ostalim republikama bivše SFRJ ne postoje "gazde" sa tapijom na šampionske počasti. Najbliži takvom statusu je Vardar, koji je od poslednjih pet šampionata Makedonije tri završio kao prvi i predvodi karavan u aktuelnoj sezoni. Kod Crnogoraca je sve potpuno otvoreno, pošto je Sutjeska bila prva u dva navrata, a ova sezona preti da donese i petog različitog prvaka (Mladost) u poslednjih sedam godina. U Bosni i Hercegovini je dva puta od 2011. bio najbolji Željezničar, a trenutno je neočekivani lider tuzlanska Sloboda.

Hajduk iz Splita poslednji put je bio šampion 2005, a ljubljanska Olimpija pre tačno 20 godina – 1995.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.