Da li je vreme za promene u Partizanu?

Izvor: MozzartSport.com, 10.Avg.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je vreme za promene u Partizanu?

Pred gostovanje Vojvodini Miroslav Đukić treba da odluči hoće li dati još jednu šansu Filipu Kljajiću, i da li će gurnuti u vatru štopera iz podmlatka, a trenutno je najbliži toj šansi Svetozar Marković

Prošle sezone najmanje primljenih golova u Superligi. A na početku ove odbrana "puca" čim se neko na nju zaleti. Već deset lopti u mreži. Na samo osam utakmica. Previše za ambicije Partizana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Možda je to poziv za buđenje iz sna u koji su u Humskoj utonuli posle osvajanja duple krune. Alarm je prvi put zazvonio posle eliminacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona, da bi tokom utakmice sa Voždovcem postao glasniji i čini se da više ne može da se ignoriše. Problem postoji. Očigledan je, ilustrovan u samo tri reči: "Lako primljeni golovi".

Ove reči izgovorio je Miroslav Đukić. Više puta, apostrofirajući kako "protivnik ne sme da živi od grešaka".Ponavljaju se i primoravaju struku crno-belih da, ako ništa drugo, makar razmisli i promenama. Možda za njima i posegne već od gostovanja Vojvodini.

Trijumf fudbala: Voždovačko predavanje o tome kako treba da izgleda Superliga!

Pre svega, to se odnosi na status golmana. Filip Kljajić je u samo sedam dana napravio dva velika i identična kiksa, direktan je krivac za prvi gol Olimpijakosa u Atini i drugi Voždovca u Humskoj (mada, i prvi, koliko god Lazar Ćirković bio nesmotren ide delom i njemu na dušu), samopouzdanje mu je na nultoj tački i u ovom trenutku ne deluje da će iz krize izaći lako. I brzo. Još kad se na to nadoveže činjenica da je i tokom pripremnog perioda bio nesiguran (kiks gol u proveri sa CSKA), promena među stativama deluje kao logično rešenje.

Ona, još kako, može da pomogne samom Kljajiću. Eventualnu selidbu na klupu već za nedeljno gostovanje Vojvodini ne bi trebalo da shvati tragično jer je i sam dobio šansu da brani posle neubedljivih partija Bojana Šaranova minule sezone. Odluku da li je vreme da šansu opet dobije Nemanja Stevanović (branio usled Kljajićeve povrede u finišu minule sezone) doneće Đukić, koji pored sebe na klupi ima nekada vrsnog golmana Gorana Pandurovića (doduše, u ulozi pomoćnog trenera), koji bi šefu mogao da "šapne" da li je Filip (ili ne) mentalno čvrst kao Vladimir Stojković da ovakve situacije prebrodi već na sledećim utakmicama.

Iz Rijeke u Humsku: Solomon u Partizanu!

A pred Parnim valjkom je do prve pauze zahtevan ritam. U nedelju Vojvodina u Novom Sadu, u četvrtak Videoton pred praznim tribinama, tri dana kasnije Napredak u Humskoj, revanš baraža za plasman u Ligu Evrope, pa večiti derbi na stadionu Crvene zvezde. Pre svega naporno, izazovno, a onda i osetljivo, jer kao što postoje zagovornici ideje da je ovom timu potrebna šok terapija – makar to bila i promena golmana – tako oni malo obazriviji smatraju da je trenutak da se taj rez napravi prilično delikatan i da Kljajić zaslužuje još jednu šansu.

Pogrešno i nepravedno bi bilo svu krivicu za deset primljenih golova uvodu sezone svaliti samo na Filipa Kljajića. Partizanovi bekovi Miroslav Vulićević – Nemanja G. Miletić nisu na nivou iz minule sezone, a ni štoperski tandem Lazar Ćirković – Bojan Ostojić nije se proslavio. Dok je u prvih 11 bio Nikola Milenković verovalo se da crno-beli nemaju većih problema u poslednjoj liniji, međutim, odlazak mladog defanzivca u Fjorentinu doneo je probleme. Manifestovani su u dvomeču s Olimpijakosom, usput su i Mačva i Javor dali po gol srpskom prvaku, a definitivno su razotkriveni u duelu sa Voždovcem.

REŠENJE ZA ŠTOPERA SE NALAZI U - ZEMUNELU!

Kako stvari stoje – a o tome se pisalo pre nekoliko dana – crno-beli neće dovoditi nijednog novog štopera, bar dok ne prođe dvomeč s Videotonom. Tek onda će proceniti da li i ko im je potreban za eventualne izazove na tri fronta. Dotad će šansu verovatno dobiti neko iz podmlatka. Prema informacijama koje dolaze iz Zemunela, Miroslav Đukić razmišlja da osim golmana promeni i štopera, tako što bi umesto Lazara Ćirkovića (trebalo bi imati razumevanja i za njegove partije jer je pre kvalifikacija odigrao samo jedan zvaničan meč posle godinu i po pauze) šansu dobio neko od talenata iz sopstvene škole.

U pitanju su Svetozar Marković i Strahinja Bošnjak, obojica su putovali s ekipom na prvi deo letnji priprema na Zlatibor, posle čega je Bošnjak ostao u Beogradu, a dosadašnji kapiten kadetske selekcije (s kojom je postao prvak države) bio deo kadra i tokom boravka u Sloveniji, što mu daje blagu prednost.

Marković je nedavno predvodio kao kapiten omladince Partizana na Honved kupu u Mađarskoj, gde je ekipa koju vodi Žarko Lazetić osvojila prvo mesto, a momak rođen 2000. godine bio je i najbolji strelac turnira, iako igra na poziciji štopera. O njegovim kvalitetima već dugo se govori kako u Humskoj, tako i u Staroj Pazovi, s obzirom na to da je Marković bio član svih mlađih reprezentativnih selekcija, a tokom prošle sezone je igrao za crno-bele u Ligi B timova, i svojim partijama je, kako se može čuti, zadovoljio ukuse tadašnjeg trenera Marka Nikolića.

Istina, ni Marković ni Bošnjak nemaju ni minut superligaškog fudbala u nogama, pa ostaje otvoreno pitanje da li je derbi sa Vojvodinom u Novom Sadu dobar tajming za debi.

Mada, ima i ona "veliki igrači se rađaju na velikim utakmicama". Uostalom, momak koji je jedan od "zaslužnijih" za krah Partizanove zadnje linije u sredu uveče, napadač Voždovca Filip Stuparević rođen je baš 2000. godine.

U svakom slučaju, Đukićeva je poslednja.

(Foto: STAR SPORT)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.