Atletik Bilbao, AZ Alkmar, Augzburg

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atletik Bilbao, AZ Alkmar, Augzburg

Fudbaleri Partizana nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, ali će zato igrati u drugom po jačini evropskom takmičenju.

Partizan je u plej-ofu ispao od BATE Borisova zbog čega će nastupati u Ligi Evrope, a žrebom je odlučeno da će u grupi biti sa Atletik Bilbaom, AZ Alkmarom i Augzburgom.

Fudbaleri Atletik Bilbaa fenomenalno su otvorili sezonu – trofejom u Superkupu Španije u kojem su deklasirali veliku Barselonu.

Tim je prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezone bio sedmi u Primeri, a ove je uspeo da sačuva kostur, pa su na ‘San Mamesu’ i dalje Iraisos, San Hose, Ečeita, Elustondo, Benjat, Mikel Riko, Gurpegi, Susaeta, Ituraspe, Ibai Gomes i Aric Aduric od kojeg preti najveća opasnost.

Ostao je i mladi defanzivac Ajmerik Laport kojeg su tražili mnogi veliki klubovi, kao i Iker Muniain koji je doživeo tešku povredu.

Od bitnih fudbalera u ovom prelaznom roku Bilbao je napustio samo veteran Andoni Iraola kojeg je zamenio Enriko Boveda uz Eibara i odmah ustalio u startnoj postavi.

Bilbao igra u formaciji 4-2-3-1, ali tim ima veliku moć transformacije i prilagođavanja. Skoro svi fudbaleri mogu da igraju na nekoliko pozicija, a specijalisti poput Oskara De Markosa i Mikela San Hosea su u klubu igrali na skoro svim pozicijama.

Bilbao je osam puta bio prvak Španije, osvojio je 22 trofeja u Kupu kralja, uz tri Superkupa te zemlje. Takođe, dva puta su bili vicešampioni Kupa UEFA/Lige Evrope.

AZ je prošle sezone uspeo da se izbori sa Fejenordom i Viteseom i da dođe do trećeg mesta u Erediviziji. Ipak u ovu sezonu ulaze znatno oslabljeni – neki ključni igrači su napustili klub. Tu se pre svega misli na reprezentativca Srbije Nemanju Gudelja koji je prošle sezone bio ključni igrač sredine terena, a sada je u Ajaksu.

Otišli su još i Simon Berhis (Votford), Aron Johanson (Verder), Velsi Hedt (Lacio) i Simon Poulsen (PSV) koji su bili nosioci igre.

Posle tri kola AZ nema pobedu u domaćem prvenstvu i ne deluje ubedljivo. Na samom startu su vrlo lagano izgubili od Ajaksa 3:0. Gudelj se posle tog meča čudio i rekao da je očekivao veći otpor tima u kome je bio kapiten.

Najzvučnije pojačanje je Alireza Jahanbaktš, mladi iranski krilni fudbaler koji je stigao iz NEC-a, a tu jer i Rajko Brežančić koji će opet imati priliku da igra protiv matičnog kluba.

AZ neguje klasičan holandski napadački fudbal, a neki u Partizanovom taboru su istakli da im takve ekipe više odgovaraju od defanzivnih.

AZ igra u formaciji 4-3-3 i uglavnom napada po bokovima što bi moglo da predstavlja problem za Partizan. Nemanja Petrović je ocenjen kao najslabija karika u timu, a sa desne strane odbrane je Vulićević koji je mnogo bolji u napadačkim nego u defanzivnim zadacima.

Holanđani su dva puta bili šampioni svoje zemlje, četiri puta su podizali pehar osvajaču Kupa, a jednom Superkupa. Godine 1981. izgubili su od Ipsviča u finalu Kupa UEFA.

Ovo je tim koji je bio najprijatnije iznenađenje prošlogodišnje Bundeslige. Potpuno neočekivano su izborili plasman u Ligu Evrope, a u ovom prelaznom roku su bili u centru pažnje zbog mladog Babe Rahmana koji je prodat Čelsiju.

U klub su stigla dva mlada fudbalera iz Bajer Leverkuzena – Stavilidis i Kor, a uspeli su da u velikoj konkurenciji kao slobodnog igrača dovedu Danijela Oparea koji je prethodno nastupao za Porto. Osim Rahmana klub je napustio i Pjer Emil Hejberg, mladi danski vezista koji se vratio sa pozajmice u Bajern.

Najzvučnike ime u ekipi je svakako Halil Altintop koji se 2013. godine vratio iz Turske u nemačku i glavni je kreativac u timu. Prošle sezone je najbolji strelac tima sa 10 golova bio Paragvajac Raul Bobadilja. Ipak, on je loše počeo sezonu, na otvaranju Bundeslige zaradio je crveni karton.

Kičmu tima čine iskusni fudbaleri, pa je tako izuzetno bitan i Tobijas Verner koji ima 30 godina i igra na poziciji levog krila. Ovo mu je treća sezona u klubu, a u prethodnoj je bio u vrhu kada je u pitanju i lista strelaca i lista asistenata. Veliko pojačanje će biti i nekadašnji reprezentativac Nemačke Pjotr Trohovski – stigao kao slobodan igrač iz Sevilje.

Augzburg igra u formaciji 4-2-3-1 i ovo će im biti prvi nastup u evropskim takm
Pogledaj vesti o: Partizan,   Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.