ZVEZDE S JUGA Ponikli u Nišu, a osvojili svet

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVEZDE S JUGA Ponikli u Nišu, a osvojili svet

Za njih malo ko da nije čuo, oni su sportisti, glumci, muzičari... poznati u zemlji i inostranstvu, ali za neke od njih možda niste znali da su rođene Nišlije.

Obrenovićeva ulica, centar Niša

Pevač “Parnog valjka” Aki Rahimovski, Biljana Krstić, Nenad Milosavljević, Kornelije Kovač, Oliver Njego, operski pevač, Ana Stanić, Oliver Katić, violinista Nemanja Radulović, Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šepa (Gale Kerber). Iz sveta sporta odbojkaš Ivan Miljković, fudbaler Dragan Stojković Piksi, reprezentativka u streljaštvu Lidija Mihajlović, vaterpolista Aleksandar Šoštar, rukometaš Nikola Karabatić, akademik i poznati svetski kardiohirurg Ninoslav Radovanović i mnogi drugi.

Pevačica Ana Stanić kaže da se sa porodicom kao još dete odselila iz Niša, ali da je raspuste provodila u rodnom gradu i da je za jug Srbije vežu lepe uspomene.

- U Nišu mi žive baka, deka, ujak i familija. Jednom godišnje dođem da ih vidim i dovedem sina. Sećam se da sam kao mala dolazila kada je školski raspust. Za Niš me vezuju toplina i dečje uspomene - kaže Ana.

U Nišu su rođeni i Vladimir Savčić Čobi i Šaban Bajramović.

Sa juga Srbije krenuli su i Tanasije Uzunović, Desimir Stanojević, Predrag Miletić, koje smo imali priliku da gledamo u domaćim serijama i u pozorištu. Glumac Desimir Stanojević kaže da igra u nekoliko predstava u Nišu, tako da često obilazi svoj rodni grad.

- Dolazim često u Niš, a od svih delova grada najdraži mi je i najlepši Palilula. Niš se dosta promenio na radost mlađih generacija, mada ga ja pamtim iz nekog drugog ugla, kada je po mom mišljenju bio lepši - priseća se Stanojević.

Interesantan podatak je da je u dva filma o Džejmsu Bondu igrala jedna Nišlijka Nađa Regin, koja je rođena 1931. Prema dostupnim podacima, Reginova je glumila u filmovima “Iz Rusije s ljubavlju” i u “Goldfinger”. Snimila je nekoliko filmova u Nemačkoj da bi se kasnije nastanila u Velikoj Britaniji.

Od onih koji nisu više među živima trebalo bi spomenuti Milutina Tatića Miću, Žiku Milenkovića, Mlađu Nedeljkovića.

Istorijske ličnosti rođene u Nišu

Konstantin Veliki (272-337), rimski car

Konstancije III (? -421), car zapadnog rimskog carstva

Baron Sina Mlađi (1783-1856), bogati austrijski bankar i preduzetnik grčkog porekla

Političari rođeni u Nišu

Todor Stanković (1852-1925), učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918. godine. Srpski kraljevski konzul u Prištini, Skoplju, Bitolju i Solunu

Svetislav Milosavljević (1882-1960), ban Vrbaske banovine i ministar saobraćaja u Kraljevini Jugoslaviji

Nikola Uzunović (1873-1954), srpski političar, u dva navrata bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije

Dragiša Cvetković (1893-1969), gradonačelnik Niša i premijer Kraljevine Jugoslavije

Dušan Čkrebić (1927), srpski političar, bivši visoki državni i partijski funkcioner Srbije u doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

*Izvor Vikipedija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.