Vođa napada u Parizu planirao napade na jevrejske ciljeve

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa napada u Parizu planirao napade na jevrejske ciljeve

Vođa terorističkih napada u Parizu planirao je nakon pokolja napade na jevrejske ciljeve, škole i transportni sistem u Francuskoj, navode izvori upoznati s tokom istrage.

Abdelhamid Abaud

Abdelhamid Abaud, belgijski držžavljanin poreklom iz Maroka, takođe se hvalio lakoćom s kojom je ponovo uššao u Evropu preko Sirije, dva meseca pre napada, koristeći haos izazvan izbegličkom krizom, prenosi Index.hr.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Kako je naveo Rojters, prema tajnim policijskim izvešštajima koji su ove nedelje procurili u francuskoj štampi, jedan od ispitanih svedoka opisuje kako je Abaud dva dana nakon napada zatražžio pomoć rođake Hasne Ait Bulahsen, zatražživšši da ga sakrije dok priprema nove akcije.

Govoreći o budućim planovima on je rođaki 15. novembra rekao da će "napraviti goru šštetu u četvrtima bliskim jevrejima i da će poremetiti prevoz i šškole," rekao je svedok, navodi Index.

Abaud je rođaci nameravao dati 5.000 evra da kupi dva odela i dva para cipela za njega i neidentifikovanog saučesnika u planiranim napadima na parisku komercijalnu četvrt La Defans, što je u utorak potvrdio i pariski tužžilac Fransoa Molen.

Prema izjavama svedoka, zločinac se hvalio načinom na koji je uššao u EU i činjenicom da je dva meseca boravio u Francuskoj neotkriven pa je sigurnost u Francuskoj ocenio s "nula".

Iz kancelarije pariskog tužžioca u petak je saopšteno da će pokrenuti preliminarnu istragu o tome kako su poverljive izjave svedoka iz istrage pronaššle put do štampe.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vođa napada u Parizu planirao napade na jevrejske ciljeve

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2015

Vođa terorističkih napada u Parizu planirao je nakon pokolja napade na jevrejske ciljeve, škole i transportni sistem u Francuskoj, navode izvori upoznati s tokom istrage...Abdelhamid Abaud, belgijski državljanin poreklom iz Maroka, takođe se hvalio lakoćom s kojom je ponovo ušao u Evropu preko...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.