U Parizu niče 180 metara visok oblakoder

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Parizu niče 180 metara visok oblakoder

Francuska prestonica bi do 2020. godine mogla da dobije piramidu u vidu oblakodera visokog 180 metara.

Gradska skupština Pariza konačnon je odobrila kontrovezni projekat o izgradnji nebodera "Toranj Trijangl", za koji se zalagala gradonačelnica iz redova socijalista, An Idalgo Zgrada.

Pariska skupština odbacila je taj projekat 18. novembra prošle godine, ali ga je odobrio Savet grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Pariza posle izmena i dorade, ali i zahvaljujući promeni mišljenja više poslanika desnice i stranaka centra. Ovaj oblakoder će postati prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prestonice u poslednjih 40 godina.

Projekat švajcarskog arhitektonskog studija "Herzog&de Meuron", Toranj Trijangl, trebalo bi da bude sagrađen na jugu Pariza do 2020. godine i u njemu će biti smeštene kancelarije i hotel. Naime, 1977. godine, posle izgradnje kule "Monparnas" (210 metara), uvedena je zabrana gradnje objekata čija visina prelazi 37 metara.

Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbani imidž po kojem je postao turstička prestonica sveta. Grad, kom nedostaje građevinsko zemljište i čiji žitelji teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara, kao i oblakodera od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama, prenosi list Figaro.

Tako je nastao i poslovni kvart Defans, čija najviša kula - Tur Frst, dostiže 231 metar.

U Parizu je posle velikih polemika 1989. ispred muzeja Luvr završena izgradnja piramide od stakla i metala koja služi kao glavni ulaz u muzej. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.