Svetske diplomate o strategiji protiv džihadista

Izvor: RTS, 15.Sep.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske diplomate o strategiji protiv džihadista

U Parizu se održava međunarodna konferencija o Iraku na kojoj prisustvuju diplomate iz svih krajeva sveta. Glavni cilj sastanka je da se napravi zajednička globalna strategija za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država. Na konferenciji ne učestvuju dve ključne zemlje Sirija i Iran.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je, otvarajući međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << džihadista Islamske države, istakao da nema vremena za gubljenje i da odgovor na pretnju ekstremista mora da bude globalan, prenosi Tanjug.

"Kakva je pretnja? Ona je globalna tako da i odgovor mora da bude globalan", poručio je francuski predsednik otvarajući konferenciju na kojoj učestvuje oko 30 zemalja iz celog sveta.

Oland je pozvao na pružanje potpune podrške umerenim pobunjenicima u Siriji, koji se bore protiv režima predsednika bašara el Asada.

"Za Francusku oni su snage demokratske opozicije. Moraju biti podržani svim sredstvima", rekao je Oland.

Francuski predsednik rekao je i da je borba Iračana protiv terorizma "takođe i naša borba". Oland je pozvao na "jasno, lojalno i snažno" angažovanje u zemlji na strani iračke vlade.

Na konferenciji u Parizu učestvuju između ostalih američki državni sekretar Džon Keri, irački predsednik Fuad Masum, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kao i šefovi diplomatija i zvaničnici oko 30 zemalja.

Oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju, saopštili su američki zvaničnici.

Francuska se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, započetoj u avgustu, rekao je ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan.

Francuska ima baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su stacionirani i borbeni i izviđački avioni.

Broj zemalja koje pristupaju koaliciji "raste skoro iz sata u sat", od Evrope do Bliskog istoka, Japana, Južne Koreje pa do Novog Zelanda, rekao je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik u Parizu.

Keri je rekao da je "izuzetno ohrabren" obećanjima u vezi vojne pomoći u borbi protiv islamskih ekstremista.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je uoči pariske konferencije da će Britanija uhvatiti odgovorne za jezivo ubistvo britanskog taoca Dejvida Hejnsa, opisujući ih kao "oličenje zla".

Kameron nije pomenuo nikakve vazdušne napade na Islamsku državu, zbog javnog mnjenja prezasićenog ratovima i osetljivosti trenutka uoči referenduma o nezavisnosti Škotske 18. septembra.

Hejns je treći zapadni državljanin kojem su džihadisti Islamske države odsekli glavu u razmaku manjem od mesec dana.

Snimak odrubljivanja glave Hejnsu obelodanjen je u subotu, a džihadisti su tada zapretili da će ubiti još jednog zarobljenog Britanca Alana Heninga.

Džihadisti su na isti način prethodnog meseca usmrtili dvojicu Amerikanaca, novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priprema strategije protiv džihadista

Izvor: RTS, 15.Sep.2014

Oko 30 zemalja učesnica konferencije u Parizu, posvećene strategiji borbe protiv Islamske države, saglasilo se da pruži Bagdadu "odgovarajuću vojnu pomoć" u borbi protiv džihadista. Cilj sastanka je zajednička strategija za borbu protiv organizacije Islamska država. Na konferenciji ne učestvuju...

Nastavak na RTS...

Vojna pomoć Bagdadu u borbi proiv džihadista

Izvor: RTS, 15.Sep.2014

Oko 30 zemalja, učesnica konferencije u Parizu posvećene strategiji borbe protiv Islamske države, saglasilo se da pruži Bagdadu "odgovarajuću vojnu pomoć" u borbi protiv džihadista. Cilj sastanka je zajednička strategija za borbu protiv organizacije Islamska država. Na konferenciji ne učestvuju...

Nastavak na RTS...

Sirija: Kurdi preuzimaju kontrolu

Izvor: B92, 15.Sep.2014

Kurdski borci preuzeli su kontrolu u više od deset mesta od islamističkih boraca posle oštrih sukoba širom severnoistočne Sirije...Ovo su danas saopštili kurdski izvori i sirijska Opservatorija za ljudska prava...Sukobi u većinski kurdskoj provinciji Hasakeh odvijaju se dok u Parizu traje konferencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.