Svetosavci Srbima osvetlali obraz

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavci Srbima osvetlali obraz

U opštini Bondi nastanjeno je stotinu nacionalnosti i vlast o svima vodi računa nastojeći da svi žive u slozi. Upravo iz tog razloga organizuje i tradicionalnu manifestaciju na kojoj se predstavljaju udruženja stranaca koja deluju u tom pariskom predgrađu.

Članovi kluba su dežurali po ceo dan

 

Tako se prošlog vikenda, ispred opštine Bondi, na prostranom platou "Klod Fuzijer", načičkalo više od 100 štandova.

 

Mali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << folkloraši Svetog Save

Podrška roditelja

Uspeo je Goran Vukić s pratiocima i uz podršku roditelja, među kojim se kao lideri ističu Jagoda i Zoran Spasić, a i mlađana Ana Gvozdić da uz Dopunsku nastavu na srpskom jeziku oformi folklornu sekciju i sekciju za mali fudbal.

- Počeli su upisi u naše sekcije, a najvažnija nam je srpska škola koja radi subotom od 14 do 17 sati, na adresi 106 rue Roger Salengro

- poručuje Vukić.

- Hajde da se družimo, veselimo, primimo goste i pokažemo šta znamo - "komandovao" je Goran Vukić, predsednik kluba "Sveti Sava" na poziv opštine Bondi.

 

Gradonačelnica Silvi Tomasan je posetila svaki štand, popričala sa članovima udruženja, pa se stekao utisak da sve ponaosob pozna.

 

U laganoj šetnji, gradonačelnica je u prijateljskom raspoloženju došla i do štanda kluba "Sveti Sava", a došli su i predsednik Narodne skupštine Klod Bartolone i drugi francuski uglednici.

 

Štand je okićen srpskim simbolima, trofejima, medaljama, albumima, pa jespontano došlo do realizacije zajedničke želje za fotografisanjem.

 

 

Biće provoda

- Sala opštine Bondi je zaista velika, a kad nam je dodele na korišćenje, mi obavezno u goste pozovemo sve srpske klubove i uvek uz pesmu, igru i zvuke matice bude za pamćenje. Zato poručujemo: Zemljaci, pripremite se, biće kod nas provoda! - najavljuje Vukić.

A kako su od ponosa sijala lica naših zemljaka, najviše predsedniku Vukiću, koji priznaje da ovu tradicionalnu opštinsku manifestaciju prihvata jednako kao i slavu udruženja koje vodi.

 

Kad je na redu veselo okupljanje, Srbi ga svojstveno odrade. Dežuralo se ne po smenama, već po principu - ostati ceo dan i ne zato što je tako naređeno ili dogovoreno, već zato što su svi hteli da budu zajedno i u potpunosti dožive ovaj dan.

 

- Za ovu manifestaciju svake godine organizuje se i karneval udruženja, na tom planu nismo uspeli da se organizujemo, ali smo pokazali naš folklori u konkurenciji svih učesnika ponudili najbolju trpezu. Trebalo je videti kako miris pljeskavica mami svakog prolaznika. Ponudili smo i druge naše specijalitete i pića. E, kako su nam prijali deljeni komplimenti! - u dahu kaže Goran Vukić.

Podučili su se Srbi i dopunskom školicom koju besprekorno vodi profesorka Svetlana Lakićević, a koja je, s uživanjem, na ovoj vašarskoj manifestaciji preuzela ulogu domaćice.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.