SKANDAL U PARIZU: Danijel Šifer nepoželjan u Kulturnom centru Srbije?!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2017, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U PARIZU: Danijel Šifer nepoželjan u Kulturnom centru Srbije?!

Kulturni centar Srbije u Parizu je zbog nedostatka termina odbio predlog belgijskih kolega da zajedno predstave knjigu "Kosovki testament" (Le testament du Kosovo) francuskog pisca i filozofa Danijela Šifera, pa je knjiga nedavno promovisana samo u Kulturnom centru Belgije u Parizu.

Nova knjiga Danijela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Šifera pisana je kao svedočanstvo u vidu dnevnika od 24. marta do 10. juna 1999, za vreme NATO bombardovanja Srbije, gde na francuskom jeziku, argumentovano, propraćeno validnim dokumentima i fotografijama otkriva NATO zločine, nekažnjena ubistva Srba, laži, manipulacije, pa čak i na našem tlu stvaranje Al Kaide i Islamske države.

Autor je razočaran što Kulturni centar Srbije nije pristao na dogovor i saradnju s prvim susedom, Kulturnim centrom Belgije.

- Na moju preporuku An Lenoar, direktorka Kulturnog centra Belgije, uputila je pismo Slavici Petrović, direktorki Kulturnog centra Srbije, ponudivši saradnju tokom predstavljanja knjige "Kosovki testament". Leonar je ponudila, takoreći, "razmenu dobara", a sve bi išlo o trošku Belgijanaca. Pošto je reč o Kosovu, bilo je logično da se u to uključi i Kulturni centar Srbije. Na njenu nevericu stigao je negativan odgovor u kojem direktorka Petrović saopštava da za takvu saradnju nema termina, jer je Kulturni centar Srbije pretrpan događajima?! Madam Lenoar mi je odmah prosledila taj odgovor što me, zaista, razočaralo. A pre godinu dana direktorka Petrović bila je u Kulturnom centru Belgije, na moj predlog smo je predstavili publici i pozdravljena je aplauzom. Sada nemam nikakvo tumačenje za njen stav. Sve mi je ovo neočekivano, ne mogu da se načudim - kaže za "Vesti" Šifer.

"Vesti" su stupile u kontakt sa Slavicom Petrović, koja je na pitanje za razlog neprihvatanja saradnje sa Belgijalcima povodom promocije Šiferove knjige o Kosovu, ljubazano odgovorila:

- Ne mogu da se setim šta je tada bilo, a sada se isključivo bavim zdravljem mog suruga koji je u bolnici.

U potrazi za uzrocima odbijanja predstavljanja knjige "Kosovski testament" u Kulturnom centru Srbije, Milovan Miki Ćirovski, koordinator za kulturne aktivnosti, dakle, onaj koji je zadužen za organizovanje svih kulturnih zbivanja, izjavio je:

- Ništa ne znam u vezi eventualne Šiferove prezentacije. Ako je tačno ono što tvrde Šifer i madam Lenoar, a nemam razloga da ne verujem, odbijanje od strane Kulturnog centra Srbije se može protumačiti samo kao privatna odluka direktorke Slavice Petrović. Meni je žao što je došlo do ovakvog razvoja događaja, jer smatram da pisac i filozof Danijel Šifer i njegove knjige, koje je posvetio eks Jugoslaviji, Srbiji, Kosovu i borbi za pravdu i istinu, zaista ne zaslužuju takav odnos Srba i Srbije.

Na promociji su, inače, Šiferova dela iz svog ugla predstavljali ugledni gosti, među kojima i Srbima dobro znani pisac i novinar Patrik Beson. Publiku je činila pariska intelektualna elita, prestavnici francuskih i belgijskih medija, Danijelovi prijatelji, bivša supruga Danijela i sin Aleksandar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.