Restauriran ceo opus Marije Kalas

Izvor: Beta, 18.Sep.2014, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restauriran ceo opus Marije Kalas

PARIZ, 18. septembra 2014. (Beta-AFP) - Ceo opus grčke operske dive Marije Kalas remasterizovan je i treba da bude izdat 22. septembra, saopštila je u četvrtak izdavačka kuća Vorner Klasiks.

Ogromno izdanje od 69 CD-a rezultat je istraživanja koje je trajalo 18 meseci, tokom kojeg su pronadjene originalne "master-trake" Marije Kalas, koja važi za jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << najvećih soprana u istoriji opere.

Restauraciju je vodila ekipa od četiri stručnjaka iz čuvenog londonskog studija Ebi Roud, poznatog po snimanju albuma britanskog benda Bitlsa.

Opus pevačice već je remasterizovan 80-ih i 90-ih godina, ali bez uvida u originalne master-trake.

Restauratori su naveli da su uspeli da pronadju sve originalne trake osim za "Medeju" iz 1957. godine jer je master-traka izgubljena.

U novom kompletu njenog opusa, nalaze 26 integralnih opera i 13 operskih pesama. Prva pesma je snimljena 1949. godine u Torinu i poslednje su snimljene 1969. godine kada je već u upotrebi bio gramofon.

Marija Kalas je bila univerzalni pevač, s dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera do poznih Verdijevih opera i Vagnerovih drama.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.