Rekordan broj zemalja potpisao Pariski sporazum

Izvor: B92, 23.Apr.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan broj zemalja potpisao Pariski sporazum

Njujork -- U sedištu UN u Njujorku lideri i predstavnici više od 170 zemalja potpisali su Pariski sporazum o ograničavanju rasta globalne temperature.

Radio Glas Amerike piše da su svetski lideri na taj način, u rekordnom broju, dali doprinos obeležavanju Dana planete Zemlje, 22. aprila. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sporazum je u ime Srbije potpisao predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Pariski sporazum zaključen je u decembru 2015. godine u cilju ograničavanja rasta globalne temperature na manje od 2 stepena Celzijusa.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, otvarajući ceremoniju potpisivanja sporazuma, rekao da "smo u trci sa vremenom" i da je "era potrošnje bez posledica, završena". On je pozvao članice svetske organizacije da smanje zavisnost svojih ekonomija od ugljenika i da pruže pomoć zemljama u razvoju u toj tranziciji.

Zemlje koje su potpisale pariski sporazum učestvuju sa više od 93 odsto u ukupnoj svetskoj emisiji gasova, stvarajući fenomen "staklene bašte".

SAD i Kina, koje zajednički "doprinose" sa oko 40 emisije štetnih gasova, pozvale su na brzu ratifikaciju i primenu sporazuma.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je potpisao sporazum u ime SAD, rekao je da će se Vašington formalno pridružiti sporazumu kasnije ove godine.

Glas Amerike prenosi da je zamenik kineskog premijera Žang Gaoli rekao da njegova zemlja planira da potpiše sporazum pre samita Grupe 20, koji se održava u septembru u Hangžou u Kini.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.