Izvor: Danas, 04.Maj.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprodaja kulturne baštine

Gotovo da je već sve rečeno o skandaloznoj prodaji Avala filma, ni manje ni više bivšem taksisti iz Pančeva i fantomskoj kompaniji iz Pariza. Da li su državni organi zaduženi za provere novčanih tokova ispitali odakle taksisti osam miliona evra? Sam događaj je po ko zna koji put pokazao svu slabost aktera kulturne produkcije u Srbiji i namere vladajuće oligarhije.

Na protestima protiv privatizacije filmske baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << uglavnom su bile "filmadžije". Izostala je solidarnost drugih umetnika i kulturnih praktičara - muzičara, kompozitora, likovnih stvaralaca, glumaca, književnika, izdavača ...

Opet se pokazala nesolidarnost unutar stvaralaca kulturne produkcije. Upravo to omogućava nipodaštavajući odnos režima prema kulturi i umetnosti. Svi smo zaboravili onu narodnu pouku u kojoj otac uči sinove o snazi jedinstva, pokazujući kako je lako slomiti jedan prut, ali ceo zavežljaj već mnogo teže. Umetnički poziv je kreativan i zahteva jaku individualnost i određeni nivo sujete, ali postoje događaji kada se to mora prevazići i zajednički nastupiti. U konkretnom slučaju to je borba protiv arogancije vlasti prema umetničkom stvaralaštvu i nebriga za očuvanje kulturne baštine.

Već se naslućuje šta je sledeće u redu za otuđenje. To su dela vizuelne umetnosti, odnosno deo fundusa Muzeja savremene umetnosti. Više nije tajna da Slovenija namerava da preuzme 313 umetničkih dela i dokumenata. Hrvatska ima ambiciju da postane regionalni centar savremenog umetničkog stvaralaštva, samo im nedostaju dela iz fundusa Muzeja sa Ušća. To što su kolekcije nastajale ulaganjem Srbije (u SFRJ na nivou države nije postojalo Ministarstvo kulture), manje je važno od "brige" za dobrosusedske odnose našeg premijera. Upravo u tom kontekstu može se posmatrati i rekonstrukcija zgrade Muzeja savremene umetnosti. Iako pompezno najavljeno od strane Ivana Tasovca, građevinci nikako da krenu sa mrtve tačke, a štoperica otkucava. Nešto se tu čudno događa, tender je završen pre mesec dana, ali sve stoji, zajedno sa "Gerinim ašovima" ispred zgrade? Poznavaoci prilika kažu da su neke pare namenjene rekonstrukciji, i pre nego što je počela, već "isparile"! Kako će umetnička javnost reagovati na moguće otuđenje nacionalnog likovnog fundusa i na pitanja sa izborom izvođača i troškovima za rekonstrukciju MSU? Da li će se samo likovnjaci pobuniti, a ostali sedeti kod kuće i kada sve bude završeno izjaviti "saučešće" kolegama?

Slučaj Avala filma jasno dokazuje da vladajuća politička skupina, pošto je jeftino "prodala dušu" (ono malo što je imala), a "obraz" joj nikada nije bio jača strana, sada prodaje dušu naroda. Teraju mladi kreativne potencijal iz države, suzbijaju svaku utemeljenu kritiku, koriste primitivan rečnik u obraćanju političkim oponentima, šalju batinaše na neistomišljenike.

Aleksandar Vučić se "dosetio" da nam objasni da je Avala film bio u stečaju i da prodaja nema nikakve veze sa Vladom. Kao nije javnost znala za stečaj, da li on stvarno misli da smo svi mi zombirani? Ako sve to nema veze sa Vladom, odakle dva ministra u celoj priči? Kulturna baština, narodna kultura i umetničko stvaralaštvo samo prave probleme premijeru i njegovim poltronima. Uostalom, koliko puta je Aleksandar Vučić, u poslednjih dvadeset godina, govorio o kulturnoj politici, posetio neku kulturnu instituciju, prisustvovao pozorišnoj premijeri, promociji književnog dela, posetio izložbu, razgovarao sa umetnicima?

Sadašnjeg ministra kulture niko ništa ne pita, njegov autoritet je odavno u minusu. U slučaju Avala filma Ivan Tasovac je prvo napisao javnosti nekoliko formalnih pisama da se dobije utisak - kao Ministarstvo se "brine"! A zatim se dosetio da za privatizaciju filmske baštine okrivi Kinoteku. Baš je našao koga će! Za gubitak svakog autoriteta, u Vladi i javnosti, stalno traži alibi. Što bi rekli - "da se Vlasi ne sete". Istina, Tasovac i ministar Sertić su dobili "čvrsta" uverenja od novog vlasnika Avala filma da filmska baština nije ugrožena. To isto je svojevremeno obećao i kupac Beograd filma. Tasovac nas ubeđuje da je sve "čisto"! Ko u to još može da poveruje?

Kulturna baština opšte je dobro i nijedan narod koji čuva dostojanstvo i osmišljava budućnost ne prodaje dokaze svoje kulturne utemeljenosti. Tokom višemilenijumske istorije civilizacija i naroda jasno se pokazalo da politički i ekonomski programi brzo propadaju ako kultura nije uključena.

Ovde se radi i o ličnom animozitetu Aleksandra Vučića, koji se "ispunio samim sobom" (počeo je da se poredi i sa Titom) predstavljajući se kao "martir razvoja" Srbije. To je njegova osveta prema onima, nekoristoljubivim, koji ga sa razlogom ne podržavaju - srednjem društvenom sloju, stručnoj javnosti, intelektualcima i posebno umetnicima. Blerovski put manipulacija koji je odabrao i s obzirom na koga se njegov režim oslanja - oni ga nikada i neće podržavati!

*Autor je direktor Balkankult fondacije

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.