Potvrđeno:Teroristi koristili kalašnjikove iz KG

Izvor: B92, 28.Nov.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno:Teroristi koristili 'kalašnjikove' iz KG

Više komada oružja koje su koristili islamisti u napadima na Pariz proizvedeno je u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" pre raspada bivše Jugoslavije.

To je potvrdio direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković.

Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana posle teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serijske brojeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružja pronađenog u francuskoj prestonici tokom i posle napada.

"Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, 'kalašnjikovi'", rekao je Brzaković.

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47.

To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su posle raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

"Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji za potrebe JNA", napomenuo je on.

Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike "Zastava oružje" ne može biti isporučen "bez dozvole države Srbije".

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke "Zastave", to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, za Tanjug je objasnio da su "Zastavinim" oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

"Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista", objasnio je Dragišić.

Ranije danas, beogadski mediji preneli su da su napadaci iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Nemacke pocetkom novembra.

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno "kalašnjikovi" napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.