Pariz više nije grad svetlosti, već...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz više nije grad svetlosti, već...

U Pariz su putovali ljudi iz celog sveta - što zbog mode, romantike... Nekada najposećeniju destinaciju sada posećuje sve manje turista.

Turistički sektor u Parizu, koji već pati zbog efekata prošlogodišnjih terorističkih napada, suočen je sa novim izazovima zbog nedavnog talasa nasilnih štrajkova i protesta, upozoravaju iz Kancelarije za turizam grada Pariza.

U prvom ovogodišnjem kvartalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << japanski turisti su realizovali 56 odsto manje hotelskih rezervacija u odnosu na isti period ranije, dok su rezervacije ruskih turista pale za 35 odsto, piše u saopštenju gradske kancelarije.

Kineski turisti su bili glavni pokretači prošlogodišnjeg rasta, budući da je rekordnih 1,2 miliona Kineza posetilo francusku prestonicu, ali je njihov broj takođe opao u prvom tromesečju za 13,9 odsto.

"Početkom 2016. godine su se još uvek osećale katastrofalne posledice napada iz 2015. godine", navodi se u saopštenju kancelarije.

Francuska je najposećenija turistička destinacija na svetu, ali su turisti i dalje uplašeni zbog napada u Parizu iz novembra prošle godine, kada je stradalo 130 ljudi, kao i oružanih napada na redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" iz januara prošle godine, u kom je ubijeno 12 ljudi.

Iako se atmosfera u Francuskoj u proteklim mesecima vratila u normalu, izbijanje socijalnih nemira zbog kontroverznih reformi radnog zakonodavstva je ponovo podgrejalo sumnje kod turista, ocenjuje agencija AFP, dodajući da su tri meseca studentskih i sindikalnih protesta prerasli u nasilne sukobe između demonstranata i policije širom zemlje.

"Scene nalik gerilskim akcijama u sred Pariza, pojačavaju osećaj straha i nerazumevanja", navodi se u saopštenju kancelarije.

Sindikati su zapretili i da će poremetiti saobraćaj za više miliona posetilaca Evropskog fudbalskog prvenstva koje 10. juna počinje širom Francuske.

"Još uvek ima vremena da spasimo turističku sezonu tako što ćemo okončati ove blokade", izjavio je direktor pariske kancelarije za turizam Frederik Valjtu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.