Pariz: Ruski brodovi u Lamanšu zbog nevremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Ruski brodovi u Lamanšu zbog nevremena

Francuske vlasti i NATO su danas potvrdili prisustvo ruskih vojnih brodova u kanalu Lamanš, ali su negirali da je reč o vojnoj vežbi i istakli da su ruski brodovi tu kako bi se zaštitili od nevremena.

Ruski mediji su prethodno objavili da su brodovi ruske Severne flote uplovili u Lamanš kako bi tu održali vojne vežbe, u vreme dok su tenzije između Istoka i Zapada izuzetno visoke zbog, kako tvrdi Zapad, ruske podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Pre samo nekoliko nedelja su ruski borbeni avioni ušli u evropski vazdušni prostor, iz kojeg su ih ispratili lovci NATO-a, čiji su zvaničnici kasnije opisali ponašanje zvanične Moskve kao "veoma provokativno".

Portparol francuske mornarice je danas izjavio da "nije ništa neobično" da ratni brodovi, na čelu sa velikim lovcem na podmornice, prolaze kroz Lamanš. "Reč je tek o brodovima u tranzitu. Vremenski uslovi na tom području nisu dobri", rekao je portparol.

Vlasti zemalja sa obe strane Lamanša, Francuske i Britanije, saopštile su za agenciju AFP da ruski brodovi redovno plove na tom području i da se tu obično ne zadržavaju više od nekoliko dana.

"Ruske brodove su ispratili brodovi britanske Kraljevske mornarice i oni su napustili britanske vode", rekao je portparol britanskog Ministarstva odbrane

Portparol NATO Džej Denzen je istakao da ruski brodovi "ne sprovode vojne vežbe u Lamanšu, kako su objavili neki ruski mediji. Informacije kojima mi raspolažemo ukazuju da su brodovi u prolazu i da su ih zadržali loši vremenski uslovi." Brodovi ruske Severne flote doplovili su do kanala Lamanš, gde će održati vežbe, javile su danas ruske agencije, navodeći da je zbog nevremena odlučeno da se plovila sklone u neutralne vode zaliva Sene.

RIA Novosti navodi da su danas brodovi ruske mornarice, čiju formaciju predvodi veliki protivpodmornički brod "Severomorsk", danas forsirali najuži deo Lamanša tesnac Pa de Kale na severu Francuske i ušli u zaliv Sene, gde će sačekati da prođe nevreme.

Jedinice ruske mornarice na "Severomorsku", desantnom brodu "Aleksandar Otrakovski", tankeru "Dubna" i spasilačkom remorkeru SB-406 uvežbavale su plovidbu kroz uske prolaze u složenim hidrometeorološkim uslovima uz intenzivnu navigaciju. Kako je saopšteno, dok brodovi budu ukotvljeni posade će uvežbavati aktivnosti u borbi protiv podvodnih diverzantskih snaga i sredstava i izdržljivost usidrenih brodova pri nadolaženju vode i pojavi požara.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

RUS brodovi zbog nevremena u Lamašu

Izvor: B92, 28.Nov.2014

Francuske vlasti i NATO su potvrdili prisustvo ruskih vojnih brodova u kanalu Lamanš, ali su istakli da su oni tu kako bi se zaštitili od nevremena...Ruski mediji su prethodno objavili da su brodovi ruske Severne flote uplovili u Lamanš kako bi tu održali vojne vežbe, u vreme dok su tenzije između...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.