Pariz: Pogubljenje Folija varvarski čin

Izvor: Akter, 20.Avg.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Pogubljenje Folija varvarski čin

Francuska je danas osudila kao "varvarski i gnusan čin" pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija

Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, njihov pripadnik odrubljuje glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

"Ovo je varvarski čin koji igra na strah", izjavio je novinarima portparol francuske vlade Stefan Le Fol nakon što je predsednik Fransoa Oland održao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << prvi sastanak vlade posle letnje pauze.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Loran Fabijus je u saopštenju naveo da, ukoliko se potvrdi autentičnost snimka, to "uzasno ubistvo će pokazati pravo lice tog 'varvarskog kalifata'".

Kako je navela agencija AFP, na hiljade ljudi je preko Fejsbuka uputilo izraze saučešća.

Ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat, a britanski šef diplomatije Filip Hamond nije isključio mogućnost da je reč o Britancu.

Hamond je rekao da je osoba, koja se pojavljuje na video snimku sa Folijem, "izgleda Britanac".

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza američkog predsednika Baraka Obame.

Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ešton: EU osudila pogubljenje Folija

Izvor: Akter, 21.Avg.2014, 14:59

Evropska unija oštro je danas osudila pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija..Istaknuto je da to ubistvo koje su počinili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država predstavlja "brutalno odbacivanje univerzalno priznatih vrednosti"..."Oštro osuđujemo ovo užasno ubistvo", izjavio...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.